Forfatter vinder polsk litteraturpris med essay

  Marek_Bienczyk_Polen


  WARSZAWA: Den mest prestigefyldte polske litteraturpris, Nike 2012, er gået til forfatteren Marek Bienczyk for hans essaysamling “Ansigtsbog”.


  Litteraturprisen Nike er den mest prestigefyldte litteraturpris i Polen. Den uddeles hvert år i oktober til forfatteren af den bedste bog året før.

  100.000 zloty

  Konkurrencen gælder kun nulevende forfattere. Vinderen af Nike prisen får 100.000 zloty og en statuette, der er designet af den polske skulptør, Gustaw Zemla. Prisen blev søndag uddelt for 16. gang.

  Forskellige genrer

  Alle littærere genrer deltager i konkurrencen. I årets finale var der to biografier, to reportager, en digtsamling, en essaysamling og en novellesamling. Juryen består af ni medlemmer.

  En sofistikeret forfatter

  Dette års prisvinder er født i 1956. Han er forfatter af romaner og essays, samt oversættelser fra fransk til polsk. Juryens begrunder valget af Bienczyk, med hans sofistikerede skrivestil og enestående talent for at skrive om både hverdagsagtige og kulturelle emner.

  Publikumsprisen

  Foruden hovedprisen uddeles der også en publikumpris. I år gik den til Andrzej Franaszek, der har skrevet en biografi om Czeslaw Milosz, den polske Nobelpris forfatter.

  Publikumprisen uddeles af avislæserne af Gazeta Wyborcza, og finansieres af Nike.