Polen_leder_efter_skifer-gas_Plawce_Wellsite_May_2011
GDANSK: Den første skifergas i Europa kan udvindes i Polen allerede i år. De første prøveboringer er gennemført med succes oplyser energi.

Det hollandske energiselskab San Leon Energy har de sidste seks uger gennemført prøveboringer efter skifergas i Lewino nær Gdansk i det nordlige Polen. Torsdag bekræftede selskabet, at boringerne har været en succes og har resulteret i alle de ønskede mål.

Gas udvundet i seks uger

Prøveboringen har resulteret i, at mellem 45.000 og 60.000 kubikfod gas dagligt er blevet udvundet i Lewino, og det forventes, at mellem 200.000 og 400.000 kubikfod gas kan udvindes, når boringerne er gjort helt rene.

Ny boring på vej

Indtil nu er der foretaget en vertikal boring, men selskabet oplyser, at de nu har søgt tilladelse til en horisontal boring, der kan begyndes i juli måned. Erfaringerne fra USA viser, at horisontale boringer kan forøge mængden af udvundet gas fra syv til tredve gange i forhold til den horisontale boring.

Mangler tilladelse til udvinding

Energiselskabet San Leon har foreløbig kun tilladelse til at prøvebore efter skifergas, og mangler stadig tilladelse til at udvinde gassen.


Tvivl om skatter

Før gasudvindingen kan begynde i Polen, skal der desuden vedtages en lov om skatten på skifergas. Under sidste valgkamp i 2011 lovede regeringspartiet PO, at en lov om skat på skifergas skulle vedtages senest i 2013, men lovforslaget blev først fremsat i begyndelsen af sidste år, og loven er endnu ikke vedtaget.