Højesterets præsident vil først stoppe om to år

    forfatning_demonstration_13_juli_2018

    Der er demonstrationer og taler mod ændringerne om højesteret og domstolene i mange polske byer. Foran højesteret og Sejmen i Warszawa har det ført til konfrontationer mellem demonstranter og politiet. Det er en optrapning i forhold til tidligere demonstrationer mod regeringen. Foto: KOD.


    WARSZAWA: Polakkerne er på gaderne og EU er oppe i det røde felt. I dag har præsidenten for højesteret meddelt Andrzej Duda, at hun nægter at træde tilbage.


    Højesterets-præsidenten Malgorzata Gersdorf, der efter en ny kritiseret lov skulle gå på pension den 4. juli, kom tilbage til sit arbejde tirsdag efter en planlagt ferie. I dag har hun skrevet til Polens præsident Andrzej Duda at hun bliver i sit embede frem til 2020, trods en ny lov om højesterets dommere.
    I brevet hedder det blandt andet: Min mandatperiode fortsætter frem til den 30. april 2020. Det er jeg forpligtet til i forhold til den polske forfatning.

    Kommunikation?

    Gersdorf gør også opmærksom på, at hun ikke er tilfreds med den måde hun er orienteret om hendes fyring på. I loven om højesteret står der tydeligt, at ændringer af retten skal meddeles skriftligt af såvel regeringschefen som præsidenten. Det er ikke sket, og det er også en af bevæggrundene til at højesterets-præsidenten nægter at træde tilbage.

    Og hun har mange andre gode argumenter for at blive. EU har indledt de skrappeste processer, som overhovedet er muligt overfor et medlemsland, imod Polen. Det sker på grund af flere nye kontroversielle love, der nedbryder de frie domstole, som er et af fundamenterne i et moderne demokrati og dermed for EU-medlemskabet – og en forudsætning for blandt andet internationale handelsaftaler. Og et flertal af polakkerne er også imod fyringen af højesterets-præsidenten, og kræver at den polske ledelse følger EU spille-reglerne og aftalerne for demokrati.

    Kampe med politi

    De polske parlamentsmedlemmer er ikke på sommerferie.

    Der er i lighed med juli sidste år, hektisk aktivitet i såvel parlamentet som i senatet. Det polske parlament er fortsat barrikaderet af polsk politi, og der har været flere voldelige episoder mellem politi, politikere og demonstranter ved Sejmen og Højesteret de seneste dage. Også i mange andre polske byer, har der i denne uge været demonstrationer mod de nye love, der giver regeringen kontrollen over forfatningen, domstolene, højesteret og forfatningsdomstolen. Balladen i Polen de seneste dage er ikke omtalt i stor stil i internationale medier, men situationen er yderst anspændt og overskygget af topmødet mellem Donald Trump og Vladimir Putin.

    Gammelt bøvl bag ”fyring”

    Ideen om at fjerne højesterets præsidenten kommer fra Polens stærke mand – partiformand Jaroslaw Kaczynski. Da han var regeringschef fra 2005 til 2007 forsøgte han at gennemtrumfe love, der var i strid med forfatningen. Dengang var det også Gersdorf der var med til at slukke for partiformandens drømme om omfattende forfatningsændringer.