Hver femte polske roma i ‘specialskole’

  romabørn_i_specialskoler_

  En EU-plan skal sikre, at alle romabørn i Europa skal gå i grundskole inden år 2020. I Polen er cirka 20 procent af de unge romaer i specialskole, mens det i Tjekkiet og Slovakiet er 80 procent. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Lederen af de polske romaer advarer mod at tabe en ny generation af romaer i skolesystemet i Polen.


  Det polske indenrigsministerium har opgjort, at der i øjeblikket er 2.829 roma-børn der går i almindelig skole i Polen, mens 580 var i såkaldte specialskoler, hvor de grundet manglende sprogkundskaber er blevet henvist til som ’handicappede’. Dermed er de unge romaer på specialskoler, reelt ude af det kompetencegivende undervisningssystem.

  Advarer mod tjekkiske tilstande

  – Det er en praksis, som udspringer fra et totalitært system, og hvis ikke vi gør noget, ender vi som i Tjekkiet og Slovakiet, hvor 80 procent af roma-børnene går på specialskoler, siger lederen af Sammenslutningen af polske romaer, Kwiatkowski til Gazeta Wyborcza .

  – Det betyder at endnu en generation af romaer bliver udstødte og kommer til at stå uden uddannelse, advarer den polske romaformand.

  Skolegang til alle

  I 2010 lancerede Europa-Kommissionen en integrationsstrategi for romaer i EU, der forpligter medlemslandene til at udarbejde planer for social integration af romaerne, der af mange også kaldes sigøjnere.

  EU’s plan skal sikre, at alle romaer i Europa skal gå i almindelig skoler inden 2020.