INDBLIK: Polsk importforbud mod Ukraine er ikke realistisk

importforbud
Selv om alverdens medier har meddelt at Polen indfører importforbud mod ukrainske fødevarer, så taler alt for, at det aldrig bliver gennemført. Der er næppe flertal for forslaget i det polske parlament, det er et klart aftalebrud med Ukraines regering – og endelig er det alene EU der afgør den slags forhold. Det vil føre til nye sagsanlæg fra EU mod Warszawa. Foto: SG.

KØBENHAVN: Kaczynskis forslag om importforbud af fødevarer fra Ukraine har udløst vrede, men det bliver næppe til noget af mange grunde.


Jaroslaw Kaczynski, formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) lovede lørdag et importforbud af en række fødevarer fra Ukraine, herunder korn og honning. Men det er et forslag der næppe bliver til virkelighed af mange grunde. Udmeldingen fra Kaczynski er af mange internationale pressebureauer, opfattet som en gældende realitet. Men der er lang vej endnu, og der er mange bump og konflikter på vejen til et lovligt importforbud.

Op fra sygesengen

Jaroslaw Kaczynski har længe været sygemeldt, og ingen har kendt hans helbredstilstand. Derfor var det også overraskende, at han havde indkaldt til PiS-møde. Det er de mange aktuelle skandaler og ikke mindst forholdet til landmændene, der havde fået Kaczynski til at indkalde til partimøde i en lille by. En by langt fra de vrede landmænd, der altid flittigt udnytter enhver lejlighed til at vise deres utilfredshed. Mødet havde ”kun” landbrugets problemer på dagsorden, og forsamlingen havde også sit eget helt særlige ”landbrugs-logo”.

(Artiklen fortsættes under)

Forslag om importforbud ikke koordineret

Mange i regeringspartiet står uforstående overfor Kaczynskis meddelelse. I sidste uge aftalte den nye landbrugsminister med sin ukrainske kollega, at de to lande skulle sikre, at alt det korn der kom til Polen, kun skulle være i transit for at kunne nå lande i Afrika og Asien. Det skulle aftales nærmere i detaljer mandag, hvor den ukrainske landbrugsminister skal besøge sin polske kollega.

Og det er ikke kun i Kaczynskis egne rækker, at udtalelserne på valgmødet, har fremkaldt undren og vrede reaktioner. EU kræver en redegørelse, da Polen naturligvis ikke egenhændigt kan indføre et importforbud, da det er aftalt og reguleret af EU. I Ukraine er vreden også stor. Her opfattes Kaczynskis melding som et klart aftalebrud. I Ukraine ved man godt, at det er valgår i Polen. I en udtalelse fra Ukraines landbrugsminister hedder det:

Ukraine: Vi ved at der er valg i Polen

– Vi beklager vores polske kollegers beslutning om midlertidigt at begrænse eksporten. Vi forstår den vanskelige situation for landmænd i Polen. Vi forstår, at det er vigtigt i den aktuelle politiske situation, og vi forstår også, at der skal afholdes parlamentsvalg i Polen i år, siger den ukrainske landbrugsminister Mykola Solski og fortsætter:

– Men for hele verden og for ethvert menneske i denne verden er det indlysende, at den ukrainske landmand har den absolut sværeste situation, siger Solski.

Ukraine: I strid med vores aftaler

– Beslutningen fra Polen er i strid med vores aftaler. Landbrugsministeriet vil minde om, at det for en uge siden blev aftalt, at kun “hvede-, majs-, solsikke- og rapsfrø må være i transit indtil 1. juli 2023, skriver det ukrainske ministerium.

– Vi foreslår, at vores polske partnere bliver enige om et nyt aftalememorandum, som kan tage hensyn til Ukraines og Polens interesser. I en konstruktiv og pålidelig ånd. Vi skal effektivt samarbejde om at regulere spørgsmålet om transit af landbrugsprodukter gennem Polens territorium. Og på en ordentlig måde, hedder det fra Kiev.

Ikke flertal i parlamentet

Den polske regering består af tre partier, der har dannet koalitionen Forenet Højre. Det indflydelsesrige Solidarna Polska, som har justitsministeren som formand, har ikke tidligere været indstillet på et importforbud. Det er han nu, men der er stor uro i baglandet efter meddelelsen om importforbud mod Ukraine.

Da et importforbud blev nævnt i januar, var reaktionen fra vicelandbrugsminister Janusz Kowalski, Solidarna Polska ikke til at tage fejl af. Han sagde, at det var umuligt at indfører et importforbud af ​​korn og raps fra Ukraine:

– Jeg vil gerne informere jer om, at indførelsen af ​​et sådant forbud ikke er muligt på grund af de gældende internationale aftaler – både mellem EU og Ukraine, samt reglerne i Verdenshandelsorganisationen, skrev Kowalski dengang i et svar til de vrede landmænd. Men lørdag skrev han under på Kaczynskis forslag.

EU fik skylden

Jaroslaw Kaczynski forsøgte lørdag at gøre EU ansvarlig for krisen i det polske landbrug. Det sker til trods for at EU har kompenseret de polske landmænd for, at ikke alt korn gennem landet er gået til transit til Afrika og Asien. Det er indtægter som de ukrainske landmænd er dybt afhængige af.

Men de polske landmænd, vil ikke høre på at det er EU’s ansvar. De ved nemlig godt, at landbrugskommissæren i Europa-Kommissionen er PiS-politikeren Janusz Wojciechowski. Så hvis situationen er resultatet af “beslutninger, der blev truffet uden for vores land – i Den Europæiske Union”, som Kaczynski udtrykte det, så er det Kaczynskis egen udpeget kommissær, der har ansvaret. Det har landmændene sagt flere gange.

EU vidste intet

Europa-Kommissionen har også reageret på forslaget.

– Vi kender kun forslaget fra medierne. Vi har bedt de polske myndigheder om yderligere oplysninger for at kunne vurdere det, siger talskvinde for kommissionen, Miriam Garcia Ferrer til det frie medie RMF FM.

Hun gjorde opmærksom på, at det er EU der afgør eventuelle importforbud i medlemslandene, grundet de fælles aftaler. Men EU vil have flere oplysninger, inden der kommer en formel reaktion derfra.

Regering under pres op til valg

Kaczynski-regeringen er under pres, forud for valget der seneste skal holdes den 5. november. Udover problemerne med landmændene og landdistrikterne, så er inflationen rekordhøj, og Polen mangler de penge EU holder tilbage på grund af retsforholdene. Men også skandale med parlamentsformanden, hvis mand får særbehandling i det polske sundhedsvæsen, tynger regeringen. Og en skandale med statsministeren, som har givet 4,3 millioner zloty til en koalitionspartner, for at få opbakning til et forslag. Penge der ellers var øremærket til akutte sociale formål.

Flere internationale konflikter?

Hvis Polen fastholder forslaget om importforbud af fødevarer fra Ukraine, så vil det udløse endnu flere problemer for den polske økonomi, og for relationer og respekten for de internationale aftaler.