Jaroslaw Kaczynski haler ind på Komorowski

  Jaroslaw Kaczynski haler ind på storfavoritten Bronislaw Komorowski til præsidentvalget den 20. juni. Foto: PiS.


  WARSZAWA: Fungerende præsident Bronislaw Komorowski er stadig polakkernes foretrukne præsident, men Kaczynski haler ind på storfavoritten.


  Polens fungerende præsident, Bronislaw Komorowski, der også er kandidat til præsidentvalget for partiet Borgernes Platform (PO) får nu ’kun’ opbakning fra 42,2 procent af polakkerne, ifølge en ny meningsmåling.

  Tidligere målinger har entydigt givet Komorowski mere end 50 procent af
  stemmerne.

  Fremgang til Kaczynski

  Komorowski er stadig foran i kapløbet til præsidentvalget, men afstanden ned til Jaroslaw Kaczynski er overraskende blevet mindre. Det var ventet at Kaczynski ville få en masse sympatistemmer efter hans brors tragiske død i Smolensk den 10. april.

  Hele 35,9 procent støtter nu kandidaten for Lov og Retfærdighedspartiet Jaroslaw Kaczynski. Målingen er gennemført af Homo Homini Institute for polsk radio.

  Andre langt bagude

  Afstanden ned til de andre kandidater er stor. Den tidligere vicepremierminister og kandidat for det polske bondeparti, Waldemar Pawlak, opnår tredje størst tilslutning med 5,7 procent af de polske stemmer.

  Lederen af Den Demokratiske Venstre Alliance, Grzegorz Napieralski kan prale med en 4,7 procent støtte.

  Den uafhængige kandidat Andrzej Olechowski får 2,3 procent af stemmerne ifølge målingen. Seks procent af de adspurgte har endnu ikke besluttet sig for hvem de vil stemme på.

  Stor valgdeltagelse

  – Vi kan forvente en større valgdeltagelse end ved tidligere præsidentvalg. Polakkerne er i denne situation (ovenpå flystyrtet den 10. april i Smolensk, hvor Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre omkom, red.) ramt følelsesmæssigt og er ramt af et særligt ansvar over for nationen.

  – Men det er endnu uvist, om følelserne fortsat vil være der, når præsidentvalget holdes den 20. juni.

  Anden valgrunde

  Med den nuværende måling skal der en anden valgrunde til, da en kandidat skal have mindst 50 procent af stemmerne for at blive valgt i første runde. Anden valgrunde er fastsat til den 4. juli.

  Valgdeltagelsen ville blive på 65,5 procent, hvis valget blev holdt i dag, søndag, fremgår det af målingen.