Den ungarske regeringschef Viktor Orban kom mandag aften til Warszawa for at møde statsminister Mateusz Morawiecki forud for EU-topmødet om elleve dag. Der er ikke offentliggjort fotos fra aftenens møde, men her ses de to ved en tidligere lejlighed. Og med formanden for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski. Arkivfoto.

WARSZAWA: Den ungarske leder Viktor Orban mødte tirsdag Polens statsminister Morawiecki og partiformanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski.

LÆS  Møde i partitoppen: En ny polsk regering på vej

Tirsdag besøgte Ungarns Viktor Orban den polske hovedstad, for blandt andet at mødes med Kaczynski, der ellers meget sjældent mødes med udenlandske overhoveder. Kaczynski er menigt medlem af det polske parlament, om end med særlige rettigheder og privilegier.

Ingen udtalelser

Der er ikke sluppet noget ud fra mødet. Men ifølge flere af vores kilder, talte de to stærke mænd – og den polske statsminister – om det anstrengte forhold, som begge nationer har til EU. Polen har seneste siddet anbefalinger fra EU helt overhørig.

Artikel 7 ballade

Polen og Ungarn har nemlig begge udløst den skrappeste EU-sanktion der kan ramme et medlemsland, det er den såkaldte artikel 7 sag. Det sker efter systematisk brud på de demokratiske spilleregler, i de to lande. Det er første gang at den paragraf tages i brug i EU. Sanktioner skal dog vedtages enstemmigt af medlemslandene, men da sagerne mod Polen og Ungarn er ens, kan begge lande teoretisk set, risikere at være inhabile ved afstemningen.

– Sammen er vi stærke, alene er vi svage, skrev Viktor Orban på sociale medier efter mødet i Warszawa.

 

 

 

LÆS  Europa-Parlamentet afviser budget og hjælpepakke

LÆS  Norges regering stopper udbetalinger til Polen