Kaczynski: Gå til kamp mod abort – demonstranterne

Jaroslaw Kaczynski har i en tv-tale opfordret til kamp mod abort-demonstranterne, der har været aktive siden forfatningsdomstolen afgørelse om stort set at forbyde abort. Torsdag måtte han flygte fra sit hjem af frygt for at vrede demonstranter ville gå ind i hans hus. Kort tid efter lagde politiet en jernring om hans hus. Arkivfoto.

WARSZAWA: Jaroslaw Kaczynski har opfordret PiS-medlemmer, politiet og hæren til at kæmpe mod abort-demonstranterne.

LÆS  Suspenderet for ikke at passe på Kaczynskis hus

Borgerkrig er et stort ord. Men det er hvad Polens stærke partiformand og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski har opfordret til tirsdag eftermiddag. Der sker som kulmination på omfattende protester, siden abort stort set blev forbudt ved en afgørelse i forfatningsdomstolen, torsdag.

Oświadczenie Prezesa PiS, Wicepremiera Jarosława Kaczyńskiego

Kaczynski: Kæmp imod demonstranterne

I en tv-tale har Kaczynski opfordret alle PiS-medlemmer til at kæmpe imod abortdemonstrationerne med alle midler. Han beskylder demonstranterne for at ødelægge det polske folk, og han er helt enig i forfatningsdomstolen afgørelse om abort-begrænsningerne er korrekt. Kaczynski mener heller ikke, at domstolen er ulovlig, selv om han selv har udpeget flere af dommerne.

– Vi skal især forsvare de polske kirker. Vi må forsvare dem for enhver pris. Jeg opfordrer alle medlemmer af Lov og Retfærdighed (PiS) og alle, der støtter os, om at tage del i at forsvar kirken, sagde Kaczynski.

– Det betyder, at vi må kæmpe i gaderne trods bekymringen for ofre for corona-virus. Kaczynski sagde også, at han kraftigt vil opfordre anklagemyndigheden, politiet, de særlige tjenester og hæren, til at tage del i kampen, sagde partiformanden tirsdag eftermiddag.

Kaczynski er – ud over at være regeringspartiets formand – også vicestatsminister med intern sikkerhed som sit særlige ansvarsområde.

Talen har udløst voldsomme reaktioner, da den naturligt nok tolkes som en klar opfodring til de ultranationalistiske voldelige kræfter, politiet og hæren, til at sætte ind med vold for at stoppe demonstrationerne.

LÆS  Rusland stopper fly og anholder oppositionspolitiker

Borgerkrig?

Krisen i Polen er dybt alvorlig, og det kan forekomme lidt som en slags dobbeltstandard, at den polske regering kæmper for demokrati i Hviderusland. Onsdag er der varslet generalstrejke i Polen, og med vicestatsministeren opfordring, kan det meget nemt ende i ny og langt mere voldsomme reaktioner, end dem vi allerede har oplevet de seneste dag. Og det er ikke så lidt.

LÆS  Politiet har lagt jernring om Jaroslaw Kaczynskis hus

I det polske parlament havde medlemmer skilte med teksten: Dette er krig! Vi følger udviklingen.

Jaroslaw Kaczynski var en fremtrædende kommunist før polakkerne vandt friheden i 1989. Her ses han på vej til 1. maj fest i 1979 i Bialystok. Arkivfoto.
PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.