Kritik af Polen i ny Amnesty International rapport

  Amnesty_Polen_polennu

  Foto: Amnesty International.


  WARSZAWA: Polen får kritik i den seneste årlige rapport fra Amnesty International, på grund af nøl i sagen om hemmelige CIA-fængsler.


  Amnesty International har i sin seneste årlige rapport blandt andet udtryk bekymring over, at det går for langsomt med opklaringen af Polens rolle, og eksistensen af de ulovlige og hemmelige CIA-fængsler på polsk jord.

  Efterforskning siden 2008

  – Den strafferetlige efterforskning blev indledt tilbage i 2008, og i februar blev efterforskningen flyttet fra Warszawa til Krakow, hvilket har givet yderligere forsinkelser og personaleændringer, hedder det i rapporten.

  Det kritiseres samtidig, at tidsfrister er blevet udsat flere gange.

  To ”terrorister”

  To formodede terrorister, Abd al-Rahim al-Nashiri og Abu Zubaydah, siger, at de er blevet tortureret i et hemmelig CIA-fængsel i Polen i perioden 2002 – 2003. Begge mænd tilbageholdes fortsat i det amerikanske Guantanamo-fængsel på Cuba.

  Afviser CIA-fængsler

  Polens daværende statsminister, Leszek Miller, der i dag er leder af partiet Den Demokratiske Venstre Alliance, har gentagne gange afvist, at der har været et CIA fængsel ved en militærbase i Stare Kiejkuty, i det nordlige Polen.

  Præsident fornærmelse

  Polen kritiseres også for, at redaktøren af en satirisk hjemmeside, www.antykomor.pl, om Polen og den polske præsident er blevet idømt 10 måneders samfundstjeneste for sine ”provokationer”. I et andet tilfælde, kritiseres Polen for, at en journalist der ikke havde offentliggjort en kommunes svar på en kritisk artikel, fik en betinget dom på 4 måneder, og blev udelukket fra at være journalist i to år.

  Journalisten har siden fået oprejsning ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der har fastslået at dommen var for hård.