pis_jaroslaw_kaczynski_polennu

68 procent af polakkerne mener at partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed Jaroslaw Kaczynski, er den mest indflydelsesrige politiker i Polen, selv om han i den polske rangorden alene er menigt medlem af parlamentet. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


WARSZAWA: En ny måling viser entydigt, at polakkerne mener at Jaroslaw Kaczynski er Polens mest indflydelsesrige person.


I demokratiske lande er det normalt enten regeringschefen, præsidenten eller parlamentet der har mest indflydelse på sit lands politik. Men sådan er det ikke i øjeblikket i Polen, når man spørger polakkerne, viser en ny undersøgelse der er gennemført af IPSOS for OKO.press.

Kaczynski nummer 1

I Polen er det formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski der sidder tungt på magten. Næsten syv ud af ti polakker mener at han er den mest indflydelsesrige polak. Langt efter kommer Polen statsminister, der er nummer tre i den polske rangorden, mens præsidenten der er nummer et, kun regnes som den tredje mest indflydelsesrige person i Polen. På forhånd var der til undersøgelsen udvalgt ni personer fra den polske top. Her er svarene:

Jaroslaw Kaczynski – 68 procent
Statsminister Beata Szydlo – 9 procent
Præsident Andrzej Duda – 7 procent
Finansminister og vicestatsminister Mateusz Morawiecki – 3 procent
Forsvarsminister Antoni Macierewicz – 3 procent

Mindre end 1 procent

I undersøgelsen var det under en procent af respondenterne der pegede på de resterende på listen:

Vicestatsminister Jaroslawa Gowin
Justitsminister Zbigniewa Ziobro
Gruppeformand (PiS) Mariusz Blaszczak
Vicestatsminister Piotr Glinski

Under lup

Europarådet, EU, USA og andre har kritiseret den demokratiske udvikling i Polen, efter at Lov og Retfærdighedspartiet kom til magten i 2015.