Magasinlæsere vælger 68-årig polsk kajakroer som årets eventyrer

  doba-kajak

  Et rekordstort antal læsere deltog i National Geographics afstemning, der valgte Aleksander Doba fra Polen som årets eventyrer. Foto: aleksanderdoba.pl


  WASHINGTON DC: Læserne af det anerkendte magasin National Geographic har valgt Aleksander Doba som Årets Eventyrer 2015. Den 68-årige polak roede på 161 dage i kajak fra Portugal til Florida.


  Aleksander Doba fra Polen er Årets Eventyrer 2015. Kåringen er foretaget af læserne af magasinet National Geographic.

  Mere end 521.000 deltog i afstemningen om hvilken af ti vovehalse, der skulle have den prestigefulde titel , skriver National Geographic.

  Krydsede Atlanten i kajak

  Den præstation, som fik læserne til at vælge Aleksander Doba, var, at han i en alder af 67 år krydsede Atlanten i kajak

  Aleksander Dobas rejse begyndte 5. oktober 2013 i havnen i Portugals hovedstad, Lissabon. 24. februar 2014 nåede han frem til Bermuda, og 19. april 2014 sluttede turen på Smyrna Beach i Florida, USA.

  Den længste solotur

  I alt 166 dage, 23 timer og 38 minutter tog det for den dengang 67-årige eventyrer at gennemføre den 7.716 sømil lange kajakfærd.

  Dermed slog han rekorden for verdens længste solotur i kajak nogensinde.

  Aleksander Doha padlede omkring 30 sømil hver dag. Ofte roede han om natten, hvor det var køligt.

  Meget af tiden var han nøgen, fordi han det mest behageligt, når han sad klemt ind i sit farttøj, hvor der også skulle være plads til forsyninger til fem måneders ekspedition.

  Slag med padlen skræmte haj

  Ind i mellem kunne han supplere den ensidige kost med flyvefisk, som landede i kajakken. Han så også masser af andet liv omkring sig, når skildpadder, delfiner, hvaler og hajer krydsede hans rute.

  – Masser af hajer så mig an, og en af dem var klart til at angribe, så jeg var nødt til at slå den rigtigt hårdt med padlen for at få den til at forsvinde, fortalte Aleksander Doba efter turen til National Geographic.

  Planlægger ny tur

  Den nu 68-årige polak har ingen planer om at ro kajakken i havn. I 2016 er det hans ambition at krydse Atlanterhavet igen. Den gang med New York som start og en europæisk havn som slutpunkt på rejsen.

  Læs National Geographics interview med Aleksander Doba