Minister vil alligevel ikke lovgive mod social dumping

    polske_arbejdere_ved_metro_byggeri_i_København_PR_foto_0

    Social dumping finder sted i mere end hvert andet offentlige byggeri i Danmark, alligevel vil den danske beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen – trods tidligere løfter – ikke indføre de såkaldte arbejdsklausuler, der er et værn mod sociale klausuler.


    KØBENHAVN: Selv om halvdelen af tilfældene med social dumping er ved offentlige byggerier, så vil den danske regering alligevel ikke lovgive på området.


    Den danske regering har længe lovet at lave arbejdsklausuler, der skal hindre social dumping. Men nu vil regeringen alligevel ikke sikre, at der ved offentlige byggerier er ordentlige løn og arbejdsforhold for de ansatte, hvoraf mange i gruppen er fra Central- og Østeuropa.

    Myndigheder bag social dumping

    Mere end halvdelen af de offentlige byggerier i Danmark, hvor der afsløres tilfælde af social dumping, har det offentlige Danmark som bygherre. Derfor havde regeringen også lovet fagforeninger at gøre noget mod den sociale dumping.

    Holdningsskifte

    Ugebrevet A4 skriver, at regeringen med beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i spidsen har et forklaringsproblem. Efter flere års diskussioner er regeringen nemlig nået frem til, at det ikke uden videre er foreneligt med EU-retten at forpligte kommuner og regioner til at indføre arbejdsklausuler.

    Dansk model

    Det vil nemlig kræve, at man griber ind i den danske model og lovgiver direkte om blandt andet mindsteløn, lyder begrundelsen. Det er netop de klausuler, der skal sikre ansatte, ikke mindst udenlandske ansatte, ordentlige løn og arbejdsforhold ved byggeprojekter.

    Minister forklaring

    – Grunden til at jeg ikke går ind for lovgivning om forpligtende brug af arbejdsklausuler i kommuner og regioner er først og fremmest, at vi så vil begive os ud på et område, som vi normalt lader arbejdsmarkedets parter om. I det øjeblik man skal ind og lovgive om det her område, så vil det være sådan, at så skal du også ind og ophøje nogle ting til lov. Eksempelvis løn og arbejdsvilkår, lød forklaringen fra Henrik Dam Kristensen under et åbent samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg i sidste uge.

    3F raser

    I fagbevægelsen har især fagforbundet 3F kæmpet hårdt for at få udbredt brugen af arbejdsklausuler i offentlige kontrakter. Her kommer det også for en overraskelse for Lars Lyngse, der er ledelseskonsulent med speciale i EU i 3F, at der skulle være vanskeligheder forbundet med at lovgive for kommuner og regioner.

    – Det er fuldstændig nyt, og det er i direkte modstrid med alt, hvad man tidligere har sagt. Ministeren mangler at give en forklaring på, hvad der har ændret sig, så man lige pludselig ændrer fortolkning af EU-retten på det her område, siger Lars Lyngse til Ugebrevet A4 og fortsætter:

    Forklaringsproblem

    – Jeg synes, ministeren har et forklaringsproblem, så det batter. Hidtil har man haft den klare juridiske fortolkning, at der ingen uoverensstemmelse er mellem EU-retten og ILO-konvention 94. Ministeren er ude på tynd is her.«

    3F’eren afviser samtidig Henrik Dam Kristensens udlægning af, at det vil kræve et indgreb i den danske model og direkte formuleringer om lønforhold, hvis man skal lave lovgivning på området inden for de EU-retlige rammer.

    LÆS MERE
    Eksternt link: Ugebrevet A4