lech_walesa_jens_moerch_lars_moeller_polennu

Den 75-årige Lech Walesa er ikke bange for mordtruslerne, selv om han i januar måtte følge hans ven – borgmester Pawel Adamowicz til graven i januar, efter at han blev myrdet. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


GDANSK: Polens tidligere præsident og Nobel Fredspris modtager Lech Walesa, har mandag modtaget en patron sammen med en dødstrussel.


En pakke, som tidligere præsident Lech Walesa modtog mandag morgen i Gdansk, indeholdt en patron og en trussel. Beskeden der var med patronen var en trussel om, at hvis Lech Walesa ikke helt stoppede med at udtale sig om politiske spørgsmål indenfor syv dag, så vil han blive myrdet.

Den 75-årige Nobel Fredsprismodtager tager dog truslerne med sindsro.

– Jeg er kun bange for Gud og min kone, sagde Lech Walesa som reaktion på truslen i formiddag.

Nye trusler mod borgmestre

Men det er ikke alene Lech Walesa der har modtaget dødstrusler i dag. Flere borgmestre i Polen – der tilhører den polske opposition – har også modtaget trusler. Det gælder blandt andet borgmesteren i Krakow og Kielce.

TVP hetz

Den nationale regimekontrollerede tv-kanal TVP, er blevet beskyldt for at køre hetz mod nøglepersoner i den polske opposition, herunder de tidligere nulevende præsidenter. Det er denne hetz, som ifølge mange iagttagere, også betød at den 53-årige populære Gdansk borgmester Pawel Adamowicz blev myrdet efter et nøje planlagt attentat den 13. januar.
Lech Walesa har – som tidligere præsident – personlig livvagt døgnet rundt når han er i Polen. Brevet med truslen og patronen er nu i hænderne på den polske sikkerhedstjeneste.

Gjorde intet

Mordtruslerne vil formentlig blive taget mere alvorligt end tidligere. Da Gdansk-borgmesteren blev myrdet, havde han forinden modtaget adskillige mordtrusler, men alligevel gjorde den polske regering gjorde intet for at beskytte ham, hvilket blev fatalt. Andre hadforbrydelser og trusler mod oppositionspolitikere er også blevet tolereret af den polske regering. Og ingen af hadtruslerne mod oppositionsmedlemmerne, har indtil nu ført til domsafsigelser, så vidt polennu.dk erfarer.

Det er Polens justitsminister der beslutter om en person skal beskyttes efter mordtrusler, lige som ministeren efter udskældt lov, også kan rejse tiltale mod hvem som helst.