Museum for Europas stærkeste frihedskæmpere

uprising_museum_warsaw_opstand_warszawa_polen_jens_moerch

Mange genstande må berøres og prøves, og alle sanser kommer i sving, når man besøger museet for Warszawa-opstanden i Polens hovedstad. Foto: Anna Werenberg, polennu.dk.


WARSZAWA: De polske frihedskæmpere var de eneste, der udkæmpede et åbent slag mod tyskerne under Anden Verdenskrig, og det kan opleves på sansefyldt museum for alle aldre.


Hvis man har nydt at se danske film om frihedskæmpere som Hvidsten-gruppen, Flammen og Citronen eller Drengene fra Sankt Petri, så må man ikke snyde sig selv for den ultimative historie om europæiske frihedskæmpere, der har fået sit eget museum i Warszawa. polennu.dks udsendte har været forbi museet og blev sendt en tur tilbage til 1944.

Eneste åbne slag i Europa

Museet for Warszawa-opstanden fortæller historien om det eneste åbne slag, der blev udkæmpet mellem europæiske frihedskæmpere og den tyske krigsmaskine under Anden Verdenskrig i 1944, hvor de polske frihedskæmpere erobrede Warszawa i et overraskelsesangreb 1. august og derefter forsvarede byen fra hus til hus i de 63 dage, det tog tyskerne at erobre byen tilbage.

Mest brutale besættelse i Europa

Men først får man baggrunden om den tyske besættelse i Polen, der var den mest brutale i hele Europa. Allerede i 1939 indførte Hitlertyskland et rædselsregime i Polen med massehenrettelser og masse-arrestationer til kz-lejrene.

Det polske statsapparat fik aldrig noget tilbud om at samarbejde som i Danmark, men blev nedlagt og erstattet af en tysk administration, der havde til opgave at udrydde alle veluddannede polakker og fjerne alle minder om polsk historie. Polakkerne skulle ifølge Hitlers plan gøres til et arbejdsfolk i et nyt stortysk apartheidstyre.

En rigtig hær

Men Hitlers planer om at knuse den polske modstandsvilje lykkedes kun delvist. Mange soldater fra den polske hær gik under jorden og fortsatte modstanden som frihedskæmpere fra skovene. Det betød, at de polske frihedskæmpere var organiseret som en hær med edsaflæggelse, officerer, befalingsmænd og tapperhedsmedaljer, og frihedskæmperhæren fulgte gennem hele krigen de ordrer, de fik fra den polske regering, der var flygtet til London i 1939.

Det var derfor også regeringen i London, der satte Warszawa-opstanden i gang 1. august 1944. Den polske regering ville have polakkerne til selv at befri Warszawa, så byen ikke behøvede at blive ”befriet” af Sovjetunionen, som man frygtede en ny besættelse fra.

LÆS MERE
Eksternt link: Warsaw Uprising Museum (engelsk)

Sejre i nederlaget

Planen lykkedes ikke, og Warszawa-opstanden blev nedkæmpet, men selvom historien er brutal, så får man som besøgende lov at opleve alle de små sejre, opfindsomheden og kampglæden, som udgør DNA i enhver historie om frihedskæmpere under Anden Verdenskrig.

Et eksempel er den hjemmebyggede radiostation, der blev bygget af radio-entusiaster og dagligt udsendte nyheder til civile polakker om slagets gang og frihedskæmpernes bedrifter.

Sanserne i sving

Museet for Warszawa-opstanden spiller på hele sanseapparatet og lægger sig tungt over den besøgende fra start til slut. Udstillingen er kølig og mørk og lyden af kanoner og maskingeværer kører konstant i baggrunden.

Man får langsomt selv følelsen af, at man bevæger sig rundt i en by, der er ved at blive sønderbombet, og man får næsten lyst til at dukke hovedet, mens man går igennem udstillingen, der blandt andet består af rekonstruerede kloak-gange, da kloakkerne udgjorde frihedskæmpernes vigtigste transportruter mellem de bydele, der holdt stand imod de tyske angreb.

Se, mærk, føl og smag

En af de store oplevelser ved museet er de mange oprindelige genstande – våben, uniformer, køretøjer og sågar et fly, der hænger i loftet og som kan betragtes både nedefra og oppefra, mens man går gennem udstillingens etager i museets ene ende. Flere af genstandene må man gerne røre ved og sidde på – for eksempel en militær motorcykel. Samtidig byder museet på flere film-forevisninger og et panorama af Warszawa i 1945, efter at byen var blevet bombet i ruiner af tyskerne som straf efter opstanden.

Det gør museet til en sansefyldt oplevelse også for børn, der ikke behøver at høre om antallet af dræbte i de dansk-talende høretelefoner, men som kan få lov at opleve stemningen og den overordnede historie med alle sanser åbne. Selv cafeen er indrettet som en cafe i 1940’erne, så man kan blive i stemningen, selvom man tager en kop kaffe og en kage undervejs.

Heltehistorien i centrum

Museet har en klar mission om at fortælle den gode historie om heltemodige frihedskæmpere, der nægtede at lade sig underkue og gik til modangreb på det tyske rædselsregime.

Det gør museet til en god oplevelse på samme måde som en god krigsfilm, og valget er også forståeligt, når man ved, at det kommunistiske styre frem til 1989 tog afstand fra opstanden og ikke gav plads til at fortælle de stolte historier om frihedskæmperne, som fortjente at blive fortalt, og som derfor må fortælles nu – bedre sent end aldrig.

Alligevel kan man som voksen besøgende godt savne eftertanken på museet – var det værd, at 200.000 polakker døde – heraf 150.000 civile – og Warszawa blev jævnet med jorden? Hvad fik polakkerne ud af det bagefter, og hvad havde alternativet været? Var der en chance for, at opstanden ville ende med en sejr, eller blev de polske frihedskæmpere sendt på en umulig opgave af eksil-regeringen i London, der bevidst valgte at skabe en martyr-historie? Disse spørgsmål må man lede efter svar på andre steder, for de tages ikke op på museet.

Museet for Warszawaopstanden giver til gengæld en ren og uforfalsket helte-historie om den største bedrift i europæisk modstandskamp under Anden Verdenskrig, og den historie fortælles så detaljeret og sansemættet, at det er en museums-oplevelse, der kan anbefales til alle. Et museum der skal ses, hvis man er bare lidt interesseret i Europas nyere historie.

LÆS MERE
Eksternt link: Warsaw Uprising Museum (engelsk)