Polske efterladte kan, efter mere end 50 års mørklægning af sagen, nu få mere besked om hvad der skete deres kære, da de blev ført bort af russiske specialenheder i september 1939. Foto: Scene fra Andrzej Wajdas film Katyn, hvor efterladte søger nyt om deres kære


WARSZAWA: Institut for National Erindring (IPN) og det polske forsvars museum, har indgået en aftale om at lave et museum om Katyn i cyberspace til april.


I april 2010 markeres 70-året for massakren i Katyn hvor de polske officerer og landets elite blev udslettet af Rusland, efter at Stalin og den Røde Hærs NKVD-officerer havde besat det østlige Polen, den 17. september 1939.

I forbindelse med 70 året vil Institut for National Erindring (IPN) og det polske forsvars museum, præsentere et nyt virtuelt museum om Sovjetunionen- og Tysklands besættelse af Polen i september 1939 og hvad der skete med den polske elite, om russernes benægtelser og meget andet.

Mørklægning

I 50 år, under kommunismen, var det forbundet med livsfare for en polak, blot at omtale Katyn-sagen, uden at give tyskerne skylden for forbrydelsen.

I Katyn-sagen blev mere end 15.000 højtstående polakker henrettet ved nakkeskud. Sovjetunionen benægtede sagen, frem til kommunismens kollaps.

Nyt håb

Da Ruslands premiereminister Vladimir Putin 1. september besøgte Gdansk i forbindelse med 70 året for Anden Verdenskrigs start, lovede Putin at give polakkerne adgang til de russiske arkiver, for at få alle oplysninger om Katyn henrettelserne frem i lyset.

Det nye ’museum’ åbner på 70-årsdagen i april næste år, og vil også indeholde et afsnit om den russiske besættelsesmagt tvangsflytninger af polakker fra deres hjemland til Sovjetunionen, bl.a. Sibirien.