Ny bog af tidligere DR-korrespondent Jan Jakob Floryan

  Jan_Jakob_Floryan_Polen_polennu

  Jan Jakob Floryan, der er født i Polen og opvokset i Danmark, har været korrespondent for DR i Moskva, Berlin og andre østeuropæiske hovedsteder i mange år. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Forfatter og mangeårige DR-korrespondent Jan Jakob Floryan har skrevet en bog om begivenhederne i Østeuropa.


  Jan Jakob Floryan, der er en af de mest kompetente danskere, når det gælder viden om den Kolde Krig og Østeuropa har skrevet en ny bog: Pladser og politik – øjenvidne til Østeuropas befrielse.

  Korrespondent for DR

  Jan Jakob Floryan, der er født i Polen og opvokset i Danmark siden han var 9 år gammel, har været korrespondent for DR i Moskva, Berlin og andre østeuropæiske hovedsteder i mange år. Han regnes for at være en af Danmarks mest vidende om østeuropæiske og polske forhold.

  Med i kollaps

  Jan Jakob Floryan var på pletten om aftenen den 9. november 1989 i Berlin, da grænsevagterne åbnede grænseovergangene mellem Øst og Vestberlin. Han stod også bare få meter fra den russiske præsident Jeltsin, da han kravlede op på en tank og holdt tale under det mislykkede kupforsøg i Moskva i august 1991.

  Spræl i Jeltsin

  – I sin første periode som præsident var han en dygtig politiker, men han var desværre også en alkoholiker, der tabte kampen mod sprutten. Selv om mange, ikke mindst hans kone, prøvede at redde ham. Russerne så op til ham. Da han i Sankt Georgs-salen skulle underskrive en atomnedrustningsaftale med Bill Clinton og klappede en af stenograferne bagi, tænkte folk i Vesten sikke en mandschauvinist. Men i Rusland tænkte folk, nej, hvor er det dejligt, der stadig er spræl i vores præsident, siger Jan Jakob Floryan til Lokalavisen i Gentofte.

  Lech Walesa

  Jan Jakob Floryan dækkede også de dramatiske begivenheder i Gdansk i 1980’erne, da Lech Walesa stod i spidsen for det folkelige oprør i Solidarnosc. Alle oplevelserne er med i bogen om de store forandringer i Østblokken.

  Uffe Ellemann i forord

  Det er Danmarks tidligere udenrigsminister, den længst siddende i Danmark nogensinde, Uffe Ellemann-Jensen der har skrevet bogens forord. Den tidligere minister kalder Jan Jakob Floryan for journalistikkens Hercule Poirot, som en hyldest til den tidligere korrespondents viden og engagement.

  Anmeldelse følger

  Bogen er på 282 sider, indbundet i helbind og udgivet af Peter la Cours Forlag. polennu.dk vil senere bringe en anmeldelse af bogen.