Ny lov skal bane vej for flere vindmøller i Polen

Den ”nye” klimaminister Michał Kurtyka (stående) var som embedsmand i Energiministeriet, ansvarlig for Polens FN klimatopmøde COP24 i Katowice i 2018. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens ”nye” klimaminister Michał Kurtyka vil satse på vedvarende energi, og bygge gigantiske vindmøller-parker i Østersøen.

LÆS  Polens statsminister til topmøde på Bornholm


Polen vil satse massivt på havvind. Det siger den nyudnævnte klimaminister, Michał Kurtyka, der er leder af et nyt ”super-ministerium” med klima, energi og miljø som arbejdsområder. Den ny minister Kurtyka er dog ikke helt ny. Efter en fortid som embedsmand, blev han allerede sidste år udnævnt som miljøminister.

Ny lov

Ministeren forbereder en ny lovgivning, der skal skabe rum for at tiltrække investorer til havvind-mølleparker i Østersøen. For godt en uge siden, underskrev landene omkring Østersøen en aftale om at udvikle nye havvindmølleparker i området. Danmark er blandt medunderskriverne.

Vind og a-kraft

Polens klimaminister Michał Kurtyka siger, at offshore vindenergi sammen med atomkraft er to ”strategiske og langsigtede” valg for Polen, der vil udvikle sin egen industri indenfor vedvarende energi og ad den vej opnå klimaneutralitet. Ministeren siger også, at Polen vil bygge vindmølleparker for 120 milliarder zloty de næste 20 år, for at kunne producere mellem 8.000 og 11.000 megawatt.

Fra kul til grøn energi

Direktøren for den polske vindmølleorganisation, Janusz Gajowiecki, siger til polennu.dk, at Polen nu vil satse stort på vindmølleenergi. Han erkender den store udfordring med transformationen væk fra kulkraft til blandt andet vindenergi, men siger, at der er sat projekter i gang, der skal sikre kulminearbejdernes fremtid. En omfattende og kompliceret proces, som også kendes fra andre land, f.eks. det tyske Ruhr-område.

Mere vind – også på land

Men det er ikke alene havvindmøller Polen vil satse på.

LÆS  Panik i regeringen: Polen er løbet tør for kul

– Vi arbejder på flere fronter, og det vil også blive nemmere at bygge vindmøller på land fremover, forsikrer direktøren for den polske vindmølleorganisation. I 2016 blev vilkårene for vindmøller på land skærpet i Polen, og det har mange steder gjort det umuligt at opføre møller på land. Men det bliver der nu også ændret på.

LÆS  Præsident: Energisikkerheden lige så vigtig som klimaet

Minister til dansk konference

Vindmølleorganisations direktør og den nye klimaminister Michał Kurtyka deltager senere på måneden i et arrangement med Dansk Industri og Polens ambassade i Danmark. Her vil de to fortælle mere om Polens grønne omstilling fra kul til vedvarende energi.

Den nye klimaminister forventer at det nye lovkompleks bliver præsenteret og vedtaget inden årets udgang.

LÆS OGSÅ ALTINGET.DK: Nye klimatakter i Polen

Mere energi fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.