Jakub Morawiec fra Det Danske Kulturinstitut i Warszawa i samtale med professor Wladyslaw Duczko. Foto: Michael Hardenfelt.
WARZSAWA: Ny bog i Polen om danske vikinger.
På et møde i Det Danske Kulturinstitut i Warszawa præsenterede forfatteren, dr. Jakub Morawiec, sit nye værk om Knud den Store, i en debat med den polske arkæolog og vikingespecialist Professor Wladyslaw Duczko.
Svend Tveskæg
Knud var søn af Svend Tveskæg, som undertvang sig England i 1013. Efter hans død lykkedes det i 1017 Knud at blive Konge af England, og senere opbyggede han et vældigt rige af Danmark, Norge og England, med flere tilstødende vasalstater.
Politikker mere end kriger
Knud den Store opbyggede mere sit rige som politikker end som blodtørstig vikingekonge. Det lykkedes ham at blive anerkendt som legitim hersker i England, og også de andre udvidelser af det Danske Rige skete primært ved hjælp af diplomatiske midler.
Den polske forbindelse
Knud den Store opretholdt en tæt alliance med Polen, og hans mor var da også en polsk kongedatter ved navn Gunhild. Hendes far, Mieszko I, regnes for at være den første al-polske hersker, og i hans regeringstid blev kristendommen officielt indført i Polen, næsten samtidigt med at Danmarks dåbsattest – Jellingestenen – blev rejst omkring 995.
Arbejdet med bogen
Jakub Murawiec fortalte at arbejdet med bogen havde ført ham ind i en spændende verden, som viste at der har været langt mere kontakt mellem vikingerne og Polen end man normalt regner med. Medlemmer af den skandinaviske elite plejede ofte forbindelsen til Polen gennem ægteskaber, og en række stærke, slaviske kvinder har utvivlsomt sat et markant aftryk på den politik der blev ført i vikingetiden.