Nyt parti bejler til vælgerne i Polen

  nyt-parti-02

  Partistifteren Ryszard Petru er tidligere rådgiver for Leszek Balcerowicz, der var hjernen bag de økonomiske reformer i Polen i 90erne. Foto: NowoczesnaPL


  WARSZAWA: Et nyt parti i Polen vil fjerne statens tilskud til partier og begrænse den tid, politikerne kan sidde i parlamentet. Større økonomisk frihed er en anden mærkesag


  Et nyt parti blev i weekenden stiftet i Polen. Partiets navn er ”NowoczesnaPL” – ”ModernePL”.

  En af stifterne er økonomen Ryszard Petru, og det henter mange af sine medlemmer blandt sociale aktivister, erhvervsfolk og iværksættere, samt nogle lokalpolitikere.

  Begrænset tid i parlamentet

  Partiet vil blandt andet arbejde for, at standse offentlige tilskud til de politiske parti. Det vil også have indført en regel om, at politikere kun kan sidde i parlamentet i to perioder.

  På partiprogrammet står også ændringer i det sociale system, samt en justering af uddannelsessystemet, så det i højere grad tilpasser sig markedets behov.

  Endelig ønsker NowoczesnaPL at liberalisere økonomien og give bedre muligheder for unge på arbejdsmarkedet, skriver nyhedsbureauet PAP.

  Borgmester og erhvervsfolk

  Blandt de øvrige initiativtagere til partiet er borgmesteren I Nowa Sol, Wadim Tyszkiewicz, stifter og CEO i virksomheden InPost Rafal Brzoska, samt Adam Kadziela fra erhvervsorganisationen Lewiatans ungdomsafdeling.