Nyt parti kræver kors i Sejmen fjernet

  Kors_over_dør_i_Sejmen

  Det er korset i baggrunden i Sejmen som det nyvalgte parti, Palikot-bevægelsen, vil have fjernet. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Udbrydergruppen fra regeringspartiet kræver religiøse symboler fjernet fra parlamentsbygningen.


  Selv om kirken har en betydelige historisk rolle i polakkernes kamp for selvstændighed, så kræver det nyvalgte parti, Palikot-bevægelsen, at de religiøse symboler fjernes fra Polens parlament Sejmen.

  Ti procent

  Partiet fik overraskende ti procent af stemmerne ved valget den 9. oktober.

  Jaroslaw Kaczynski, der er leder af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har sagt, at hans parti vil forsvare det kors, der hænger i Polens parlament.

  – Der er ingen grund til korset, der skal fjernes, bare fordi en gruppe mennesker med skøre holdninger ønsker det, sagde Kaczynski.

  Nationalt symbol

  En talsmand for regeringspartiet Borgernes Platform (PO), der blev største efter søndagens valg, siger at korset ikke kun er religiøst, men også et nationalt symbol, og partiet ønsker ikke at støtte kravet om at det fjernes.

  Ikke nationalt

  – Først og fremmest er korset ikke et nationalt symbol, sagde lederen af Palikot-bevægelsen, og siger at han vil anmode formanden fra Sejmen, der kommer fra PO, om at få korset fjernet.

  Forfatningsdomstol

  Palikot sagde, at han vil bringe sagen for Polens forfatningsdomstol, hvis ikke formanden for Sejmen imødekommer hans krav. Lykkes det ikke vil han fortsætte til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

  Krigserklæring

  Den ultra-konservative avis Nasz Dziennik , der støtter Lov og Retfærdighedspartiet skriver, at “Palikot har valgt at gå i krig”.