Officiel polsk Cadillac i optog på uafhængighedsdag

  Cadillac_pilsudski_polen

  General Jozef Pilsudski’s Cadillac som han fik få måneder før sin død, er blevet restratureret og vises i officielt optog, på Polens Uafhængighedsdag tirsdag. Foto: Præsidentens presse afdeling.


  WARSZAWA: Når Polen tirsdag fejrer uafhængighedsdag, bliver det med deltagelse af genereal Jozef Pilsudski’s gamle Cadillac.


  General Jozef Pilsudski, der udråbte Polens uafhængighed den 11. november 1918, regnes for at være nationens fader, efter at Polen i mange år ikke var at finde på verdenskortet.

  Polen 1918

  Polakkerne fik sit land igen efter Første Verdenskrig, og det er også grunden til at 11. november er helligdag og nationaldag i Polen. Tirsdag holder polakkerne da også fri.

  Deltager tirsdag

  Pilsudski’s gamle Cadillac blev vist frem på præsidentpaladset i Warszawa, og Bronislaw Komorowski bekræftede at bilen vil indgå i optoget på tirsdag, som den polske præsident vil føre.

  Skudsikre vinduer

  Bilen er en Cadillac Fleetwood Special 355 D med skudsikre ruder, og den var lavet på bestilling fra Jozef Pilsudski. Den kom til Polen blot få måneder før hans død i 1935.

  Lavet i Poznan

  Restaureringen af den nationale Cadillac er sket på et værksted i Poznan i den vestlige del af Polen. Arbejdet blev påbegyndt i marts 2013, og bilen blev afleveret i Warszawa i oktober.

  Første leder

  Jozef Pilsudski proklamerede den polske uafhængighed ved afslutningen af Første Verdenskrig den 11. november 1918. Han var nationens leder i fire år, indtil en formel præsidentpost blev dannet i Polen i 1922.

  Bag militærkup

  Efter flere regeringers kollaps, stod han bag et militærkup i 1926, men afviste at blive præsident eller regeringsleder.

  Streng leder

  Han fastholdte dog et stramt greb om magten i Polen indtil sin død i 1935, og han er ofte blevet kritiseret for at være brutal.