Debat_mellem_partier_før_valget_til_Parlamentet_2015_i_Polen_2
WARSZAWA: Flere penge til polakkerne og løfter om forandring prægede debatten mellem repræsentanterne for de otte partier, der er på valg i Polen på søndag

Tirsdag aften mødtes repræsentanter for de otte polske partier, der er stillet op til valget på søndag, til halvanden times debat.

Syv parti-ledere og en næstformand

Syv partier stillede med deres leder, mens det største oppositionsparti Lov og Retfærdighed (PiS), der ligger forrest i de polske målinger, stillede med deres statsministerkandidat, næstformand Beata Szydlo. Formanden for PiS er Jaroslaw Kaczynski.

Flere penge til polakkerne

Både den nuværende statsminister Ewa Kopacz, der er formand for Borgernes Platform (PO), og statsministerkandidaten fra det største oppositionsparti Beata Szydlo lovede i deres afsluttende kommentarer, at de vil sørge for flere penge til polakkerne og fremgang i økonomien.

Bedre offentlig service

Barbara Nowacka lovede at kæmpe for bedre offentlig service og respekt for den personlige frihed, hvis valgkoalitionen Forenet Venstre kommer i parlamentet. Koalitionen består af Den Demokratiske Venstrealliance (SLD), Din Bevægelse, Polens Socialistiske Pari, Arbejdets Union og De Grønne

Mere effektiv offentlig sektor

Det nye liberale parti Moderne Polens formand Ryszard Petru lovede at arbejde for en mere effektiv offentlig sektor, blandt andet inden for sundhedssystemet. Også uddannelserne skal ifølge Petru reformeres, så færre uddanner sig til ledighed.

Vil sikre samarbejde

Janusz Piechocinski fra det nuværende lille regeringsparti Det Polske Bondeparti (PSL) lovede at partiet vil kæmpe for samarbejde og fornuft i polsk politik.

Imod det politiske system

Pawel Kukiz opfordrede til gennem en stemme på borgerlisten Kukiz’15 at vende ryggen til de politiske partier, der findes i Polen i dag.

– Vi ønsker ikke noget fra jer, sagde Kukiz, der går til valg på at ville ændre grundloven og give præsidenten mere magt.

Fjern offentlig sektor

Janusz Korwin-Mikke, formand for partiet Korwin, talte imod den offentlige sektor og lovede i stedet, at pengene skal blive i borgernes lommer.

Stem ikke på mindste onde

Det venstreorienterede parti Sammen med Adrian Zandberg i spidsen, der står til ikke at komme i parlamentet, opfordrede vælgerne til ikke at stemme på “det mindste onde”.

Der er parlamentsvalg i Polen på søndag.