Over en halv million lærere strejker i skoler og børnehaver

  fortvivlede_boern_polen_jens_moerch

  600.000 lærer i skoler og børnehaver har indledt strejke mandag morgen. Eksamener rammes af strejken, der omfatter mindst otte ud af ti lærer i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Cirka 80 procent af lærerne i de polske skoler og børnehaver strejker. Lærerne kræver mere i løn og bedre forhold.


  Det blev ikke en normal rolig start på ugen i Polen mandag morgen. Trods et forsøg i 11. time fra Lov og Retfærdigheds-regeringens vicestatsminister, lykkedes det ikke at afværge en konflikt. I modsætningen til i Danmark, er der ikke mindre end tre fagforbund, der repræsenterer lærerne.

  To ud af tre

  De to store polske lærerforening ZNP og Forum (FZZ) er gået i strejke, mens det tredje forbund – det regeringsvenlige NSZZ Solidarnosc – afviser strejken og har indgået en aftale med regeringen. Dermed skønnes det at 80 procent af de polske skole- og børnehavelærer er i strejke mandag. Cirka 600.000 deltager i strejkerne over hele Polen, størst er opbakningen dog i byerne.

  Ingen løsning i udsigt

  Der er ikke udsigt til nogen umiddelbar løsning på konflikten, da organisationerne står fast på deres lønkrav og krav om bedre uddannelsesforhold. Lønningerne i det private er steget markant i Polen, mens leveomkostninger er steget endnu mere. Lærerne vil have dette gab kompenseret. De polske lærer er i forvejen irriteret, da en ny skolereform som regeringen indførte da den kom til, er gennemført uden at lytte til anbefalinger fra skolerne og lærerne. Strejken rammer hårdt, da eksamener indledes på de polske skole i i denne uge – det var i al fald planen, men det umuligt at gennemfører dem samtidig med lærerstrejkerne.

  Grise, køer og høns

  Strejkerne er også uheldige for den polske regering, da der som i Danmark er valg til Europa-Parlamentet og det nationale parlament. Næste år er der også præsidentvalg i Polen. I weekenden gav regeringspartiet løfter om penge til grise og køer, og termen er nu oversat af lærerorganisationerne, der mener at de med den polske regerings tilbud kun betragtes som høns.