Polakker og danskere mindet i Næstved

  polonia_naestved_17_september_1943_2016

  Ni polakker og danskere mindes hvert år ved en fællesgudstjeneste i Slaglille Kirke i Næstved. Polakkerne blev skudt ned i deres Royal Air Force fly, og ramte et hus hvor flere medlemmer af familien omkom. Privatfoto.


  NÆSTVED: I weekenden blev fem polakker og fire danskere mindet ved en gudstjeneste for flere kirkeretninger.


  Den 17. september 1943 blev et Royal Air Force fly skudt ned af tyske jagerfly i Danmark fra himlen over Næstved. Årsdagen blev markeret med en kristen/katolsk fælles gudstjeneste.

  Skudt ned

  Om bord var fem polakker der alle blev dræbt, da deres fly styrtede i jorden. Flyet ramte også den danske familie Christensens hus i Slaglille, hvor faderen og moderen samt to af børnene i en større søskendeflok blev dræbt.

  Fly ved gravplads

  Alle ni ligger begravet på samme kirkegård ved hovedvejen i Næstved, hvor deres fælles gravsted ligger ved en skulptur der forestiller to fly.

  Kirke for flere

  Slaglille Kirke holder hvert år en økumenisk gudstjeneste, der er en gudstjeneste på tværs af forskellige kirkeretninger. Til gudstjeneste er der deltagelse fra den katolske kirke i Næstved, samt Polonia – en af de største dansk-polske venskabsforeninger i Danmark.