Polen afviser beskyldninger fra Rusland om demonstranter

  Statsminister_i_Polen_Donald_Tusk_afviser_anklager_fra_Putin_om_at_have_trænet_demonstranter_i_Kiev

  Polens statsminister Donald Tusk betegnede Putins pressekonference som et bevis på, at EU og NATOs aktiviteter har virket. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens statsminister afviser Putins anklager om, at de voldelige demonstranter i Kiev er trænet i Polen og Litauen.


  Ruslands præsident Vladimir Putin anklagede på gårsdagens pressekonference Polen og Litauen for at have trænet de bevæbnede demonstranter i Kiev på militære baser i de to lande.

  Afviste anklager

  Polens statsminister Donald Tusk afviste omgående beskyldningerne.

  Tusk sagde på en pressekonference tirsdag, at han på den ene side betragter præsident Putins udtalelser som en anerkendelse af Polens position, men samtidig siger han, at beskyldningerne er voldsomt overdrevne.

  – Tilstedeværelsen af polakker i Kiev havde ikke den karakter, som præsident Putin hævder. Vi har alle set, at mange polske statsborgere har vist fuld solidaritet med dem, der har kæmpet for demokrati, men jeg kan på ingen måde acceptere de formuleringer som faldt på dagens pressekonference. De ligger meget, meget langt fra virkeligheden, sagde Donald Tusk.

  Aktivitet i EU og NATO virker

  – Vi ser præsident Putins optræden i dag som et bevis for, at aktiviteten fra den internationale opinion og organisationer som EU har effekt.

  – Det ses tydeligt, at Ruslands ledelse har reflekteret over situationen, og at de selv ser nødvendigheden af at en anden, politisk løsning af konflikten.

  Putins ord om Polen betegnede Tusk som et forsøg, der på forhånd var dømt til at mislykkes, på at rive Polen og Litauen ud af det vestlige fællesskab, der hidtil har ageret solidarisk.

  – Det betyder, at de forberedelser, vi har gjort gennem lang tid, Polens engagement inden for EU og opbygningen af en fælles, solidarisk holdning over for Rusland, har haft effekt, og det virker som om det irriterer nogle, herunder forfatteren til dagens ord i Moskva, sagde Tusk på sin pressekonference.

  – Vi vil fortsætte med at handle på denne måde: Polen vil bidrage til at organisere og tage initiativ til aktivitet i internationale organisationer, herunder EU og NATO, som kan begrænse eller eliminere truslen om en aggression eller invasion mod Ukraine, sagde Tusk.

  Deeskalering er vigtig

  Statsminister Donald Tusk understregede på sin pressekonference, at en deeskalering af konflikten stadig er helt afgørende for det internationale samfund.

  – Deeskalering er et ord, der er blevet brugt meget på det sidste, og selvom det er et ord, som der indimellem bliver grinet af, så har det et stort potentiale, sagde Tusk.

  Gode relationer til Rusland

  Tusk blev også spurgt til fremtiden for relationerne mellem Polen og Rusland efter Putins udtalelser.

  – Vi har opnået gode resultater de seneste år gennem opbygningen af gode relationer med alle vores naboer, herunder Rusland, sagde Tusk.

  Han nævnte blandt andet indførelsen af visum-frihed mellem Polen og Kaliningrad som et resultat, der har skabt positive effekter for både indbyggere, virksomheder og handlende i de polske nabo-regioner Pomorskie og Warminsko-Mazurskie.

  Udelukker ikke mulig invasion

  Tusk sagde dog, at man bør være forsigtig i vurderingen af Putins udtalelser om, at Rusland ikke vil anvende magt og ikke vil tage skridt i retning af en invasion.

  – Vi skal huske, at præsident Putin har sagt, at de fastholder deres ret til eventuel aktivitet i den retning, sagde Tusk.