smolensk_17_apr_warszawa_2010

WARSZAWA: Det var en overtrædelse af menneskerettighederne, da Polen genopgravede de omkomne fra Smolensk ulykken mod de efterladtes vilje, fastslår Menneskerettighedsdomstolen.

LÆS  Polakker systematisk henrettet da Danmark blev besat


Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjorde torsdag, at Polens regering skal give erstatning til to enker til omkomne i Smolensk ulykken i 2010.

Gravet op igen

De to polske enker havde modsat sig, at myndigheder genopgravede ligene af deres mænd. Det nye Kaczynski-regime ville ikke acceptere de officielle rapporter om baggrunden for flyulykken, og besluttede derfor at genopgave næsten samtlige omkomne ved ulykken i Smolensk. Arbejdet pågår stadig og ledes af to danske retsmedicinere.

De to kvinder havde modsat sig, at deres mænd skulle genopgraves, med henvisning til respekt for gravfreden, og havde indstævnet Polens regering til Menneskerettighedsdomstolen.

Retten udtalte, at det var en overtrædelse af artikel 8 i den europæiske menneskerettighedskonvention, der handler om retten til og respekt for privatlivets fred.

16.000 euro i erstatning

Domstolen dømte Polen til at betale hver af de efterladte 16.000 euro i erstatning.

Årsagen til flyulykken er for længst opklaret og gengivet i flere tv-programmer. Flyet forsøgte at lande på en nedlagt militær flyveplads i Smolensk, og trods advarsler og opfordringer til at lande i Minsk-lufthavnen som havde det fornødne udstyr ved dårligt sigt, så valgte kaptajnen ombord på præsidentflyet alligevel at forsøge at lande i Smolensk. Under indflyvningen slog kaptajnen højdealarmen fra fordi den larmede. En fatal beslutning, som kostede 96 polakker livet – deriblandt Polens daværende præsident Lech Kaczynski.

En anden af Polens tidligere præsidenter – Nobel Fredspris modtager Lech Walesa, mener at det er broderen til den afdøde præsident, partiformand Jaroslaw Kaczynski (Lov og Retfærdighedspartiet), der pressede sin bror til at give kaptajnen ordre til at lande – trods de mange advarsler. Lech Walesa har opfordret myndighederne til at frigive den sidste telefonsamtale mellem de to brødre, som kan afklare denne påstand. Det er ikke sket, i stedet har Kaczynski anlagt retssag mod Lech Walesa for påstanden.

LÆS  Polakker vil udsætte valg – det vil Kaczynski ikke

Bror blev hjemme

Jaroslaw Kaczynski skulle selv have været med på dødsflyet til Smolensk/Katyn tidligt om morgenen den 10. april 2010, men valgte i sidste øjeblik at blive hjemme i Warszawa hos sin mor.

Kaczynski mener, at det var Polens daværende statsminister Donald Tusk og russiske Vladimir Putin der stod bag flystyrtet.