Polen har fået nye og ukendte dokumenter fra Katyn

  Dmitry_Medvedev

  I dag kommer den russiske præsident Dmitry Medvedev til Warszawa med to fly, tre ministrer og en række topdiplomater. Dmitry Medvedev skal bl.a. mødes med sin polske kollega Bronislaw Komorowski. Polen har forud for besøget modtaget flere og hidtil ukendte dokumenter om mordene ved Katyn fra Rusland. Arkivfoto.


  WARSZAWA: I sidste uge modtog Polen nye og hidtil ukendte dokumenter om Katyn-mordene fra Rusland. I dag kommer den russiske præsident Dmitry Medvedev til den polske hovedstad.


  Forud for den russiske præsident Dmitry Medvedevs besøg i Polen i dag, har Moskva leveret cirka 50 ringbind med dokumenter fra undersøgelsen af Katyn-massakren, der fandt sted i foråret 1940.

  Mange af oplysningerne er nye for de polske historikere, oplyser Polens Udenrigsministerium.

  Vigtigt skridt

  – Udenrigsministeriet anser (udleveringen, red.) som et meget væsentligt skridt fra Ruslands side. De nye materialer omfatter flere tidsperioder af undersøgelsen, og vi ser det som en vigtig og positiv gestus, siger udenrigsministeriets talsmand Marcin Bosacki til Polskie Radio.

  Overdragelsen af de nye dokumenter kommer blot få dage efter, at det russiske parlament, Dumaen, har stemt for at anerkende Katyn som en sovjetisk forbrydelse, der blev udført på personlig ordre af diktatoren Josef Stalin, den 5. marts 1940.

  Tre forsendelser

  De ’nye’ dokumenter er den tre forsendelse, som Polen har modtaget fra Rusland og Katyn.

  De første 67 bind blev overgivet til den daværende konstituerede præsident Bronislaw Komorowski i maj i år, en måned efter at den polske præsident Lech Kaczynski omkom på vej til Smolensk, for at markere 70-året for Katyn-mordene.

  I september modtog Polen den anden forsendelse fra Rusland, som bestod af 20 ringbind, der er overdraget til Instituttet for National Erindring (IPN) i september. Udleveringen af dokumenterne, skal ses som et udtryk for venskab mellem Rusland og Polen forud for Dmitry Medvedevs besøg i Polen i dag.

  Flere overraskelser

  På en pressekonference i det russiske udenrigsministerium torsdag, blev det oplyst, at det russiske præsidentbesøg vil byde på flere positive overraskelser overfor Polen.