1_august_2015_Opstand_warszawa_ewa_kopacz
WARSZAWA: Polen mindes i dag de faldne i Warszawa Opstanden med et minuts stilhed klokken 17.
LÆS  Nye afsløringer om Kaczynski-misbrug af statens fly


I dag er det 71 år siden, at den polske hjemmehær AK (Armia Krajowa) begyndte et oprør mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

Oprør i 63 dage

Et modigt oprør mod den tyske overmagt, der trods alle odds varede i 63 dage. Imens befandt den Røde Hær sig på den anden siden af floden Wisla der deler Warszawa, og forholdt sig passivt på Stalins ordre, mens tyskerne dræbte over 150.000 polakker, hovedsagligt kvinder og børn.

Markeres dagen igennem

Klokken 17 markeres dagen med et minuts stilhed, og inden da samles byrådet i Warszawa på Kongeslottet til mindehøjtideligheder, og for at gøre to polakker til æresborgere i byen. Det er historiker og forfatter Henryk Samsonowicz og filminstruktør Andrzej Wajda.

Ikke jødisk

Dagen igennem vil der være en lang række events til minde om de faldne i den grusomme Warszawa Opstand i 1944, som ofte forveksles med opstanden i den jødiske ghetto, tidligere i krigen.

Warszawa Opstanden kan følges på det omfattende og yderst interessante Opstands-museum der ligger i Warszawa. Museet blev åbnet i 2004 på initiativ af den daværende borgmester og senere præsident, Lech Kaczynski.


LÆS MERE
Eksternt link: Museum for Warszawa Opstanden 1944

LÆS  Påskeliljer for Warszawa på sidste arbejdsdag
LÆS  Påskeliljer for Warszawa på sidste arbejdsdag