Polen mindes Warszawa-opstanden og de faldne

  1_august_2015_Opstand_warszawa_ewa_kopacz

  Polens statsminister Ewa Kopacz hilser på det eneste nulevende general fra Warszawa Opstanden i 1944, general Zbigniew Scibor-Rylski, der også er kendt under kodenavnene Motyl og Stanislaw. General Rylski er nu 98 år gammel. Foto: Statsministeriet.


  WARSZAWA: Polen mindes i dag de faldne i Warszawa Opstanden med et minuts stilhed klokken 17.


  I dag er det 71 år siden, at den polske hjemmehær AK (Armia Krajowa) begyndte et oprør mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

  Oprør i 63 dage

  Et modigt oprør mod den tyske overmagt, der trods alle odds varede i 63 dage. Imens befandt den Røde Hær sig på den anden siden af floden Wisla der deler Warszawa, og forholdt sig passivt på Stalins ordre, mens tyskerne dræbte over 150.000 polakker, hovedsagligt kvinder og børn.

  Markeres dagen igennem

  Klokken 17 markeres dagen med et minuts stilhed, og inden da samles byrådet i Warszawa på Kongeslottet til mindehøjtideligheder, og for at gøre to polakker til æresborgere i byen. Det er historiker og forfatter Henryk Samsonowicz og filminstruktør Andrzej Wajda.

  Ikke jødisk

  Dagen igennem vil der være en lang række events til minde om de faldne i den grusomme Warszawa Opstand i 1944, som ofte forveksles med opstanden i den jødiske ghetto, tidligere i krigen.

  Warszawa Opstanden kan følges på det omfattende og yderst interessante Opstands-museum der ligger i Warszawa. Museet blev åbnet i 2004 på initiativ af den daværende borgmester og senere præsident, Lech Kaczynski.


  LÆS MERE
  Eksternt link: Museum for Warszawa Opstanden 1944