Polen og Danmark vil være med når der tales om euro

  Helle_Thorning-Schmidt_på_besøg_i_Polen_hos_Donald_Tusk_polennu

  EU-formand og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes polske kollega, Donald Tusk, er enige om kursen ved dagens topmøde i Bruxelles. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Polens statsminister Donald Tusk vil i dag kræve, at lande uden for euro-zonen skal sidde med ved bordet, hvis der skal findes en fælles europæisk finansiel løsning.


  Polens statsminister Donald Tusk er i Bruxelles til EU-topmøde, om en fælles europæisk indsats mod krisen i eurozonen.

  Når EU-ministerrådet samles i eftermiddag, ankommer den polske statsminister med et ufravigeligt krav til forhandlingerne. Landene udenfor eurozonen skal deltage i samtlige møder om euroen, ellers vil Polen ikke acceptere de øvrige aftaleudkast.

  Polsk, svensk, dansk enighed

  Den polske statsminister er dermed på linje med blandt andet den danske statsminister og EU-formand, Helle Thorning-Schmidt og den svenske regering.

  På det punkt er Danmark, Polen og Sverige op kollisionskurs med Frankrig, der ønsker at holde euroklubben for særligt udvalgte lande.

  Krav om solidaritet

  Den polske statsminister opfordrer til solidaritet, og understreger, at hvis Polen skal deltage i en fælles europæisk løsning på finanskrisen, så vil polakkerne også sidde med ved bordet.

  Dansk folkeafstemning

  Storbritannien har meldt sig helt ud af samarbejdet, og i Irland kræver nye tiltag en folkeafstemning. Tyskland ser gerne at Polen, Danmark og Sverige indfører euroen hurtigst muligt. Hvis euroen skal indføres i Danmark vil det kræve en folkeafstemning, der i den nuværende situation, ikke vil kunne samle et flertal for euroen.

  Aftaler med EU om økonomisk udvikling, budgetbegrænsninger og kontrol kræver ikke folkeafstemning i Danmark.

  Møderne mellem EU’s ledere starter mandag klokken 15.