WARSZAWA: Polens forfatningsdomstol har fastslået, at rituel slagtning af dyr er en overtrædelse af de polske dyrebeskyttelseslove.


Forfatningsdomstolen har underkendt en tilladelse som landbrugsministeren gav i 2004, hvor i det blev tilladt at foretage rituel slagtning af dyr i Polen. Den rituelle slagtning bruges i forbindelse med dem jødiske kosher skik, og den muslimske halal-slagtning.

Mod EU

Det betyder at rituel slagtning igen er blevet forbudt i Polen. Dommen bringer polsk lov i konflikt med EU-reglerne og de europæiske menneskerettighedskonventioner, skriver det europæiske landbrugsmagasin Agra Europe.

Nye EU-regler på vej

En ny EU-dom, som træder i kraft i begyndelsen af næste år, fastsætter nemlig et fælles sæt regler for medlemsstaterne og tillader jødiske og muslimske samfund at fortsætte med rituelle slagtninger, skriver Landbrugsavisen.

En vanskelig situation

Generaldirektøren for Den Europæiske Jødiske Sammenslutning betegner dommen som ’ødelæggende for jødisk velfærd og religionsfrihed’.

Han anser kosher slagtning for afgørende for at opretholde jødisk liv.

Holland skiftede mening

Sidste år stemte det hollandske underhus for at forbyde rituel slagtning, men regeringen trak forbuddet tilbage efter protester fra religiøse grupper.