Polens parlament giver grønt lys til atomkraftværk

  Zarnowiec_i_Polen_hvor_der_bygges_atomkraftværk
  Det smukke område i Zarnowiec nord for Gdansk, er et af de steder der indgår i overvejelserne om det første polske atomkraftværk. Arkivfoto.

  I Zarnowiec, i det nordøstlige Polen, bygges det første polske atomkraftværk. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens parlament Sejmen har givet grønt lys til det første polske atomkraftværk.


  Det polske parlament Sejmen har tilsluttet sig de to sidste lovtekster, der har været nødvendige for at gøre planerne om atomkraft i Polen til virkelighed.

  Zarnowiec

  I marts sidste år anbefalede det polske Økonomiministerium, at pege på Zarnowiec i det nordlige Polen, som stedet for det første atomkraftværk på polsk jord.

  Kun to i mod

  De polske politikere er enige om indførsel af atomkraft, da Polen skal reducere CO-2 udledningerne ved afbrændingen af primært kul, og for at mindske afhængigheden af gas fra andre lande.

  Overvældende flertal

  404 parlamentsmedlemmer stemte for, 2 imod og 1 stemte blank til den første lovtekst der var sat til afstemning om atomkraft, mens 1 var i mod og 5 var blanke i den anden afstemning.

  Udbud i juli

  Efter godkendelsen i Sejmen vil bygningen af Polens første atomkraftværk Zarnowiec blive sat i internationalt udbud i juli.

  Stoppet efter Tjernobyl

  Zarnowiec har tidligere været udvalgt til sted for et polsk atomkraft. Det var under kommunismen i Polen, men arbejdet blev stoppet efter Tjernobyl-katastrofen, og i 1989 blev projektet skrottet.