pis_jaroslaw_kaczynski_polennu
WARSZAWA: Polakkerne er ikke vilde med den nye polske regering, der i en ny måling er faldet til den lavest vælgeropbakning siden valget for tre år siden.

Hvis der var valg i dag, ville regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) få opbakning fra 28 procent af polakkerne. Det er en tilbagegang på 12 procent siden seneste måling fra Kantar Mildward Brown.

Seks procents forskel

Det største oppositionsparti – og tidligere regeringsparti – Borgernes Platform (PO) får i samme måling opbakning fra 22 procent af polakkerne – en fremgang på 6 procent.

Stor fremgang til SLD

På de følgende pladser er Kukiz ’15: 10 procent (+4) – Den Demokratiske Venstrealliance (SLD): 9 procent (+6), Moderne Polen (Nowoczena): 6 procent (-2) – Partia Wolnosc: 5 procent (+2) og Polens Bondeparti (PSL): 5 procent (0).

Ny regering

I januar ændrede partiformand Jaroslaw Kaczynski regeringssammensætningen, så de 5 ministre der havde sager kørende med EU blev udskiftet. Siden har regeringen indført kontroversielle love der betyder at Polen ikke længere er en retsstat, og en ny lov om at forbyde omtale af de polske dødslejre under Anden Verdenskrig, har fået USA til at afvise møder på højt niveau med polakkerne. Regeringen er også kommet i konflikt med Israel, som traditionelt og historisk har stærke bånd til Polen og polakkerne.

Det er første gang siden valget i 2015, at regeringspartiet er gået så markant tilbage i meningsmålingerne.
Ved valget for tre år siden fik partiet 37,5 procent af stemmerne, som gav absolut flertal i parlamentet på grund af et stort stemmespild (18,5 procent) og den polske valglov, der favorisere de største partier.