Polens regeringschef udnævner ny forsvarsminster

  Tomasz_Siemoiak

  Polens nye forsvarsminister hedder Siemoniakowi Thomas, og kommer fra et job som statssekretær i Ministeriet for Interne Anliggender og Administration. Foto: Siemoniakowi Thomas.


  WARSZAWA: Smolensk rapporten koster nu den polske forsvarsminister jobbet. Bogdan Klich tager indirekte ansvaret for kritik af flyvningen, der kostede den polske præsident livet.


  Den længe ventede Smolensk rapport, der blev udgivet fredag, koster nu den polske forsvarsminister Bogdan Klich jobbet.

  Torsdag indgav han sin afskedsbegæring, og fredag accepterede den polske statsminister Klichs fratrædelse. Det er det polske forsvarsministerium der er ansvarlig for de officielle fly, herunder også præsident Lech Kaczynskis, der styrtede ned ved Smolensk i Rusland.

  Ny forsvarsminister

  Statsminister Donald Tusk har meddelte, at Siemoniakowi Thomas, der i dag er statssekretær i Ministeriet for Interne Anliggender og Administration, overtage jobbet.

  – Jeg forventer, at den nye minister vil forberede ændringerne for at opnå større flysikkerhed, siger Donald Tusk.

  Polsk ansvar

  Bogdan Klichs afgang kommer efter kritik af flyvningen, der den 10. april sidste år kostede den polske præsident Lech Kaczynski og 95 andre livet. Konklusionerne i rapporten giver drøje hug til forberedelserne og gennemførelsen af flyveturen med præsidenten fra Warszawa til Smolensk.

  Med forsvarsministeren afgang, tager regeringsleder Donald Tusk kritikken fra oppositionen alvorligt, da både Smolensk og Katyn kan blive kontroversielle emner i den polske valgkamp. Regeringslederen kan næppe sidde kritikken overhørig, medmindre han utrætteligt vil høre om sagen i den kommende polske valgkamp.

  Ikke ansvarlig

  – Jeg har ikke sagt, og vil aldrig sige, at minister Klich er ansvarlig for Smolensk katastrofen, siger den polske statsminister, der samtidig udtrykker stor tilfredshed med arbejdet omkring Smolensk-rapporten.

  Til gengæld kritisere han den tidligere forsvarsminister for at flysikkerheden generelt ikke er forbedret, siden der blev rejst kritik af den tilbage i 2008.
  Den nyudnævnte minister tiltræder tre måneder før det polske parlamentsvalg, der kan ændre regeringens sammensætning.