Donald_Tusk_statsminister_Polen_siger_nej_tak_til_EU-toppost_polennu

Polens statsminister Donald Tusk afviste fredag, at han er kandidat som ny formand for Europa-Kommissionen efter Jose Manuel Barosso i 2014. Foto: Maciej Smiarowski/Statsministeriet.


WARSZAWA: Polens statsminister Donald Tusk har sagt nej, tak til jobbet som formand for Europa-Kommissionen.


Donald Tusk sagde fredag, at han ikke vil søge jobbet som formand for Europa-Kommissionen, selv om både Tyskland og næstformand for kommissionen, har foreslået den polske statsminister.

Ny formand i 2014

Det tyske magasin Spiegel skrev ellers, at Donald Tusk bliver den næste formand for Europa-Kommissionen, når Jose Manuel Barroso periode udløber i 2014.

Ukorrekte oplysninger

Magasinet citerer kilder for, at emnet er blevet diskuteret mellem Angela Merkel og Donald Tusk, men det afviste den polske statsminister, fredag på et pressemøde.

– Det har aldrig været et emne for mine samtaler med fru Merkel, og det er heller ikke relevant, sagde Tusk.

Jeg er statsminister til 2015

– I 2014, hvor den nuværende kommissions periode udløber, er jeg stadig statsminister i Polen, fordi valgperioden løber frem til 2015, sagde Donald Tusk.

Ti år med Barroso

Den nuværende formand for Europa-Kommissionen, portugiseren Jose Manuel Barroso, blev første gang udpeget i 2004, og anden gang i 2009. Der er tradition for, at en formand højest sidder to perioder, selv om reglerne giver mulighed for en tredje periode.