Polens største og vigtigste filmfestival i Gdynia

  leszek_kopec_michal_oleszczyk_gdynia_film

  De to hjerne bag ved den succesfulde Gdynia Film Festival, festivalleder Leszek Kopec og kunstnerisk leder Michal Oleszczyk foran fotovæggen til årets filmfestival der begynder mandag. Privatfoto.


  GDYNIA: Polens vigtigste og største filmfestival begynder i dag for 41. gang i havnebyen Gdynia nord for Gdansk.


  Polen har stærke traditioner for gode film, og siden 1975 har den samlede polske filmindustri hvert år sat hinanden i stævne ved Østersøkysten for at se kollegernes værker til filmfestivalen i Gdynia nord for Gdansk. Og den danske og polske filmbranche har stærke bånd.

  Vild med festival

  – Jeg elsker den festival, siger den danske filmmand, Ole Wendorff-Østergaard til polennu.dk om Gdynia Film Festival.

  – De seneste otte år har jeg været fast inventar, og det er stedet hvor man får overblik over hvilke polske film der på vej, og få samlet dem op på dem, som man måske missede sidste år, siger Wendorff-Østergaard.

  Engelske undertekster

  Filmene på festivalen er i modsætning til filmene i de polske biografer, forsynet med engelske undertekster, hvilket også gør festivalen interessant for det udenlandske publikum.

  Den Gyldne Løve

  Den danske filmekspert siger, at festivalens hovedpris – Den Gyldne Løve – er den vigtigste og mest prestigefyldte filmpris i Polen.

  – Gdynia er en af de festivaler hvor der ikke bare holdes møder, men vor deltager rent faktisk også ser filmene, siger Wendorff-Østergaard.

  Ikke på Amagerhylden

  – Det er meget prestigefyldt at vinde festivalens hovedkonkurrence. Og modsat mange andre filmpriser, der ofte bare ender med en plads på kaminhylden hos instruktøren uden at gøre den store forskel, så er Den Gyldne Løve en filmpris der er anerkendt overalt i Polen, og en pris her opfattes af publikum som en garanti for høj kvalitet, siger Wendorff-Østergaard.

  Automatisk ekstrasalg

  – I den polske filmbranche regner man med, at det betyder et ekstra salg på 100.000 biografbilletter at en film har vundet Den Gyldne Løve.

  Flere konkurrencer

  – Der er også en konkurrence for de unge og debuterende filmskabere, ligesom der er en Visions Part del, der hylder de eksperimenterede film. Programmet omfatter også to kortfilmkonkurrencer, og til den ene er filmfolk fra alle landene omkring Østersøen inviteret, heriblandt Danmark, siger Wendorff-Østergaard.

  12 film i hovedkonkurrencen

  Til hovedkonkurrencen for Den Gyldne Løve er 12 polske film blevet nomineret af en uvildig jury. Se omtale af filmene på link herunder.

  SE FILM
  Gdynia Film Festival: Hoved konkurrencen

  Mere end Gyldne Løver

  – Festivalen er også spændende, fordi der er en lang række side events og alternative konkurrencer og prisuddelinger. Der er tema-sektioner, særforestillinger, udstillinger, brancheseminarer og paneldiskussioner, siger Wendorff-Østergaard.

  SE EVENTS
  Gdynia Film Festival: Events 2016

  Focus på to polakker

  Gdynia Film Festivalen har altid et tema. For to år siden var det Danmark og danske film, sidste år var der 40 års jubilæum og i år er der fokus på to afdøde polske filmikoner.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Danmark og danske film på festival i Polen

  Kieslowski

  Den ene er Krzysztof Kieslowski, der døde for tyve år siden, men som fik en utrolig men kort filmkarrierer. I år besøgte Gdynia Filmfestivalens kunstneriske leder Cinemateket i København, hvor han præsenterede flere af Krzysztof Kieslowski film.

  LÆS OGSÅ
  Polennu.dk: Polsk festivalleder viser film i København

  Zulawski

  Den anden polak der sættes fokus på er filmmanden Andrzej Zulawski, der døde i februar. Festivalen viser hans specielle og unikke film, ligesom temaet også omfatter udstillinger om de to polske filmskabere. I 1972 lavede han filmen The Devil. Filmen blev forbudt i det kommunistiske Polen, og Zulawski måtte flygte til Frankrig. Han var født i Lviv og døde 75 år gammel i Warszawa.

  Prisuddeling lørdag

  Den 41. Gdynia Film Festival begynder mandag, og fortsætter frem til og med lørdag hvor prisuddelingerne finder sted.