Polens sundhedsvæsen er i bund i Europa

  Polske_sygeplejersker_ventes_at_søge_arbejde_i_Storbritanien_polen_polennu

  Polen får kritik af sit sundhedsvæsen i ny rapport, der bl.a. kritiserer lange ventetider til læge og hospitalsbesøg. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Det polske sundhedsvæsen er et af de dårligste i Europa, viser en ny opgørelse.


  Polens sundhedsvæsen får en plads som nummer 27, ud af 34 mulige i den 6. udgave af Euro Health Consumer Index (EHI). EHI har sit udspring i en svensk tænketank, og rapporten blev forelagt Europa-Parlamentet i sidste uge.

  Danmark nummer 2

  Ifølge rapporten, har Holland det bedste sundhedssystem foran Danmark, Island, Luxembourg og Belgien.

  Få lande værre

  Kun Ungarn, Albanien, Makedonien, Letland, Rumænien, Bulgarien og Serbien var dårligere placeret end Polen i opgørelsen. Rapporten retter også en kritik af Polen, fordi andre lande i området er gået frem. F.eks. er Tjekkiet rykket op fra en plads som nummer 17, til nu at kommer ind på en 15. plads.

  Moderne medicin

  Rapporten påpeger, at det især er de høje dødelighedsrater indenfor kræft, og lange ventetider til læge og hospital, der er årsagen til den dårlige placering. Endvidere kritiseres Polen for, at der ikke er sket fremskridt i sundhedssektoren, de seneste to år.

  Flest apoteker

  Polakkerne har flest apoteker pr. indbygger i Europa, og er verdens største bidragyder til internationale missioner, når det gælder læger og sygeplejersker.