Polsk byggeri med to hundrede års forsinkelse

    nyt_tempel_i_warszawa_2016_divine

    Polens præsident Andrzej Duda var blandt de mange gæster ved åbningen af Det Guddommelige Tempel i Warszawa, der blev planlagt for 224 år siden. PR-foto.


    WARSZAWA: En katolsk kirke der blev planlagt for mere end to hundrede år siden, åbnede på Polens nationaldag 11. november.


    Det Guddommelige Tempel i Warszawa blev indviet på Polens nationaldag fredag, efter at have været et par hundrede år undervejs. Templet er – som helt fra begyndelsen – tænkt som en national markering af Polen som et katolsk land.

    Rummeligt tempel

    Fredag var Polens og kirkens top til indvielse af det store byggeri i Warszawa, der ud over at rumme en stor kirke også har et moderne museum for den afdøde polske pave Johannes Paul II, et afsnit om Warszawa opstanden og andre aktiviteter, der oplyser om Polen og polakkernes forhold til den katolske kirke. Men Det Guddommelige Tempel, som bygningen hedder, har været lang tid undervejs.

    En majdag i 1791

    To dage efter den polske Grundlovsdag (3. maj) i 1791, besluttede Sejmen og det royale Polen, at bygge et stort tempel uden for Warszawa. Templet skulle bygges i klassisk stil og med et græsk kors, besluttede Kongens arkitekt dengang. Grundstenen blev lagt i 1792. Men byggeriet blev stoppet, da russerne angreb Polen – og tre år senere var Polen udslettet på verdenskortet.

    Stoppet af general

    Da Polen atter kom på landkortet i 1918 efter Første Verdenskrig, blev den gamle polske beslutning taget op igen. I 1921 besluttet parlamentet nemlig igen, at bygge kirken – eller Det Guddommelige Tempel. Den polske stat skulle betale de godt 15 millioner zloty som det kostede dengang. General Pilsudski stoppede dog senere byggeriet, da den unge nation manglede penge.

    To nye hindringer

    Efter hans død blev der igen lavet byggeplaner for templet, den nu skulle indeholde et meget højt tårn efter New York forbillede. Men da byggeriet skulle i gang stod der 1939 i kalenderen, hvor Polen igen blev angrebet af russerne og tyskerne. Efter Anden Verdenskrig var det kommunismen der rådede, og de ønskede ikke en ny katolsk kirke i Polen.

    Første spadestik igen

    Da Polen fik sin frihed tilbage i 1989, begyndte planerne om byggeriet på ny. I 1998 besluttede parlamentet igen en lov, der skulle sikre opførslen af den store kirke. Men denne gang ikke alene for nationale midler. I 2002 blev det første spadestik taget symbolsk for at sætte gang i indsamling af penge til Det Guddommelige Tempel. Året efter begyndte byggeriet, og i fredags kunne polakkerne endelig – efter 224 års indsats – tage Det Guddommelige Tempel i brug.

    Der er indsamlet donationer på i alt 50 millioner euro til byggeriet.