Polsk muslim: Verden kan lære meget af Polens integration

  duda_og_muslimsk_formand_polen_formand

  Polens præsident Andrzej Duda besøgte i september den polske muslimske menighed i Sokolki og Bohonik i det østlige Polen, hvor han blandt andet modtog en tatarisk officerssabel. Foto: Den Muslimske Religiøse Forening i Polen.


  BIALYSTOK: Muslimsk formand i Polen mener, at andre lande i den vestlige verden kan lære meget af Polen, når det gælder integration af muslimer.


  – Hele den vestlige verden bør lære af Polen, hvordan de skal modtage islam og muslimer for virkelig at integrere dem i landene, siger formanden for Den Muslimske Religiøse Forening i Polen, Adham Abd El Allego i et interview med polske TVN24.

  Ikke behandlet som anden-rangs-borgere

  Den muslimske formand siger, at Polen aldrig har behandlet muslimer som andenrangs-borgere. De polske muslimer, der kom til Polen i 1400-tallet, har gennem historien tværtimod modtaget jord og adelstitler fra den polske stat, og har selv ofret deres blod for Polen gennem 600 år.

  – Jeg mener, at hvis Vesteuropa lærte af dette (polske integration), i stedet for at smide dem (muslimerne) ud i ghettoer, så ville de have færre problemer, end de har i dag.

  Den polske præsident Andrzej Duda besøgte det muslimske samfund i det østlige Polen i september, og der er tradition for gode relationer mellem det officielle Polen og muslimerne i landet. Polens tidligere præsident Bronislaw Komorowski besøgte også det muslimske mindretal i landet.

  Blev polske patrioter

  Adham Abd El Allego gør samtidig opmærksom på, at selvom de muslimske polakker i dag kun udgør få tusind mennesker, så udgjorde de en langt større gruppe i forhold til den polske befolkning, dengang Polen modtog og integrerede dem, hvilket Polen gjorde på trods af, at tatarerne var kommet for at erobre Polen.

  – En del af dem blev, og blev endda polske patrioter. En muslim blev ven med Pilsudski og reddede hans liv, da han organiserede hans flugt fra fængslet, sagde Abd El Allego med henvisning til Polens krigshelt fra Første Verdenskrig Jozef Pilsudski, der senere tog magten i Polen.

  Medier skyld i øget islam-frygt

  – Det er logisk, at frygten for islam vokser, når medierne kun viser os, hver gang der sker mord. Den muslimske formand mener det er et stort problem, at medierne alene viser dårlige sider af den muslimske verden, og religionen forbindes ofte kun med terror og andre dårlige ting.

  Den muslimske formand siger, at det er blevet så slemt, at han nogen gang selv tror på det, fordi han kun bliver kontaktet af medierne, når det handler om problemer med muslimer.

  Hemmelige succeshistorier

  Han undrer sig over, at han aldrig bliver kontaktet når det sker noget godt.

  – Jeg optræder aldrig, når for eksempel, at egyptiske sportsfolk besøger Polen, eller når en egyptisk læge har gennemført en svær og krævende operation, siger den polske formand for Den Muslimske Religiøse Forening.

  TV-journalisten fra TVN24 der talte med Adham Abd El Allego, afsluttede interviewet med bemærkningen:

  – Ups, det var vist en til os.