Polske byer gør klar til årets populære julemarkeder

  Julemarked_Gdansk_Polen_Jens_Mørch_polennu

  Julemarkedet i Gdansk gennemføres for 16. gang på Rynek Weglowy i centrum af Gdansk, hvor 60 juleboder opstilles. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDANSK: Flere polske byer gør nu klar til de årlige julemarkeder, der titrækker mange turister til Polen.


  Julen kommer snigende alle steder – også i Polen. Det kan man se i flere polske byer, hvor der gøres klar til de traditionelle og populære julemarkeder.

  – Og datoerne ligger fast nu, oplyser chefen for Polens Turistorganisation i Norden, Margorzata Hudyma til polennu.dk, men der er ikke nogen national standard for, hvilke dage julemarkederne gennemføres i de enkelte polske byer.

  Gdansk venter til december

  I Wroclaw og Torun åbner de for løjerne den 23. november, mens de i Gdansk venter helt frem til 5. december.

  Det største julemarked finder sted på Markedspladsen i Krakow, og tiltrækker både polakker og udenlandske turister. Julemarkedet har været gennemført i Krakow gennem århundreder.

  Mange aktiviteter

  Markederne er sammensat af flere elementer: Julemusik, artister, orkestre, og mange boder med juledekorationer i træ, håndmalede keramikdekorationer, trævarer, læderarbejder og smykker. Og ikke mindst vintertøj. Markederne er berømte for at tilbyde vintertøj, som f.eks. frakker, støvler og handsker af meget høj kvalitet, men til overraskende lave priser.

  Fra gastronomiens verden

  De fleste julemarkeder i Polen byder også på specialiteter fra gastronomiens verden. Der er typisk mange grill-retter, oscypko (røget fåreost) den varme, gløgg-agtige drik, Grzaniec Galicyjski, cacao og meget andet at varme sig på i vinterkulden. Der er også mulighed for at købe traditionelle julegodter som brændte mandler, chokolade og honningkager.

  Jul i den gamle bydel

  Warszawa afholder sit julemarked på torvet i den gamle bydel, hvor der ud over polske boder også er tjekkiske, litauiske, ungarske og hollandske.

  60 boder i Gdansk

  Julemarkedet i Gdansk finder sted for 16. gang på Rynek Weglowy. I de mere end 60 boder, kan man finde ide til julegaver, traditionelle juledekorationer af træ, duge, souvenirs fra Gdansk, smykker, lædervarer, tøfler, bøger, reproduktioner af billeder og selvfølgelig godter og krydderier.

  Der bydes også på varm vin, mjød, lokal vodka, juleaftens-pirogger, ost fra Østrig, gourmet specialiteter fra Litauen, varme doughnuts og velduftende honninghjerter. Julen kommer til Gdansk den 5. december.

  I 2012 bliver julemarkeder holdt på følgende datoer:

  Krakow fra den 30. november til 26. december 2012
  LÆS MERE
  Eksternt link: Jul i Krakow

  Warszawa fra den 24. november 2012 – 6. januar 2013
  LÆS MERE
  Eksternt link: Jul i Warszawa

  Gdansk fra den 5. december – 23 december 2012
  LÆS MERE
  Eksternt link: Jul i Gdansk

  Wroclaw fra den 23. november til den 23. december 2012
  LÆS MERE
  Eksternt link: Jul i Wroclaw

  Torun fra den 24. november til den 23. december 2012
  LÆS MERE
  Eksternt link: Jul i Torun