Polske frihedskæmpere sat i husarrest

jaruzelski_1981

Den polske general – og diktator – Jaruzelski meddelte krigsretsstilstanden i december 1981, der betød at tusindvis af polske frihedskæmpere fra Solidarnosc blev sat i fængsel. Russiske kampvogn tog opstilling i Polen, og cirka 100.000 soldater blev mobiliseret fra hele Warszawa-pagten. Blandt de arresterede var ikke brødrene Kaczynski. Arkivfoto.

LÆS  TVN reaktion på den nye kontroversielle medielov

GDANSK: Natten mellem den 12. og 13. december 1981 indførte det kommunistiske regime militær undtagelsestilstand – eller rettere krigsretstilstand. Tusindvis af polske frihedskæmpere blev sat i husarrest.

LÆS  USA sender måske et par hundrede soldater mere

I august 1980 indgik arbejderne på Lenin Skibsværftet efter to ugers strejke i Gdansk, en aftale med det kommunistiske regime. En aftale der betød, at de første frie fagforeninger i Østblokken blev dannet under navnet Solidarnosc. Kommunisterne havde ellers deres egne fagforeninger, men de var blot en forlænget arm af regimet, mente polakkerne. – Men i Moskva syntes man at jublen og trangen til selvstændighed tog overhånd i Polen efter den historiske aftale på skibsværftet, så natten mellem den 12 og 13 december året efter, blev tusindvis af Solidarnosc aktivister hentet på deres bopæl og sat i fængsel eller husarrest over hele Polen.

Latter fra Lech Walesa

Da Lech Walesa blev hentet af det hemmelige politi og byens borgmester for at blive sat i husarrest, så udbrød han med et overbærende grin, at dette var begyndelsen til enden for den kommunistiske og russiske overmagt i Polen. Det skete i dag for 37 år siden. Og han fik ret.

Kaczynski-brødrene ikke fængslet

I de statskontrollerede medier, kan man i dag læse at Lech og Jaroslaw Kaczynski, spillede en helt afgørende rolle i Solidarnosc og i polakkernes kamp for frihed i begyndelsen af 1980erne. Men til trods for at næsten 10.000 Solidarnosc-forkæmpere blev arresteret, så var de to brødre ikke i blandt. Det var først da de mødte op i en kirke dagen efter, at de fik at vide at Solidarnosc folkene var arresteret.

LÆS  Nye øjenvidne beretninger om 9/11 i ny polsk bog

Oplysningen er interessant, da den nulevende Jaroslaw Kaczynski aktuelt hævder at netop han gjorde en uvurderlig indsats sammen med sin bror i Polens kamp for frihed. Men de havde tilsyneladende ikke kæmpet nok til, at de kommunistiske myndigheder fandt at de udgjorde nogen trussel.

LÆS  Statsminister: Polens corona indsats har været effektiv

Frihed i 1989

Krigsretstilstanden fortsatte frem til 1983. Samme år modtog Lech Walesa Nobel Fredspris. I 1988 blev Solidarnosc igen lovlig, og ved det første delvist frie valg i Østblokken, satte polakkernes Solidarnosc på næsten alle pladserne i parlamentet. Det kommunistiske magtmonopol var brudt.

Vigtig EU-dato

Datoen 13. december har også en anden symbolsk værdi for Polen – og faktisk også for Danmark. Det var nemlig den dag i 2002, at den danske EU-formand Anders Fogh Rasmussen på et topmøde i Bella Center København, kunne meddele at Polen og ni andre lande var klar til at blive optaget i EU. For Polens vedkommende skete det 1. maj 2004.