Polske oppositions-partier går hver sin vej


Bølgerne er gået højt i den polske opposition, siden den fælles Europa-liste måtte se sig besejret af regeringspartiet, Lov og Retfærdighed (PiS). Listen bestod af fem partier. Nederlaget har splittet dem, og det ventes nu at mindst tre alliancer i oppositionen stiller op til parlamentsvalget, der ventes at blive afholdt søndag, den 20. oktober. Opdelingen er problematisk, da valgloven og den høje spærregrænse favoriserer det størst parti med ekstra pladser i det polske parlament.
Formanden for det største oppositionsparti, Borgernes Platform (PO), sagde ellers på et partikonvent i sidste weekend, at partiet ville samle en stor opposition der også omfatter de store byer, forud for valget. Men sådan bliver det ikke.

Fast støtte væk

Det Polske Bondeparti (PSL) der på mange måder appellerer til de samme vælgere som regeringspartiet, meddelte allerede for få dage siden, at partiet vil stå på egne ben. Partiet har ikke fundet sig tilpas med kritikken af kirken, ligesom partiet synes at prioriteterne i valgkampen har været forkerte.
Kritikken er især rettet mod formanden for PO, Grzegorz Schetyna. Ikke mindst fordi han har sammensat en valgledelse, der består af gamle venner, og kræfter der gentagne gange har bevist deres manglende evne til succes. Først gang var ved forsøget på genvalget af den populære præsident Bronislaw Komorowski i 2015, og senest ved EP-valget i maj.
Det er også en kendt sag, at den tidligere formand for PO, EU-præsident Donald Tusk, har undgået Grzegorz Schetyna og advaret mod hans formandskab. Grzegorz Schetyna er lige så upopulær i Polen som det stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski.

Ny venstre alliance

Ved EP-valget stod partiet Forår alene, men til parlamentsvalget i oktober har de slået sig sammen med det socialdemokratiske oppositionsparti Den Demokratiske Venstrealliance (SLD). Også det mere venstreorienterede parti Razem, der opnåede 3,8 procent ved seneste valg, er med i alliancen. Formanden for partiet har en fortid i Danmark, og fremhævede i sin seneste valgkamp Danmark som et godt eksempel på det sociale område.

Stort stemmespild

Med tre nye alliancer i den ellers tidligere samlede opposition, er det politiske billede i Polen på ny blevet endnu mere grumset. Ved seneste valg i 2015 opnåede regeringspartiet flertal med blot 37,5 procent af stemmerne. Det var et stemmespild på cirka 18 procent.
Valget i Polen ventes udskrevet til afholdelse den 20. oktober, eller senest i begyndelsen af november.