Pressefriheden i Polen har fået det dårligere

  polens_nationale_tv-selskab_tvp_i_massefyring

  Reportere uden Grænser skriver, at regeringens nye love har begrænset pressefriheden i Polen, så landet er faldet fra plads nr. 18 til nr. 47 på listen over verdens lande. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polen er faldet 29 pladser ned på listen over pressefriheden i verdens lande og ligger nu på niveau med Frankrig, Malta og Rumænien.


  Polen har fået en plads som nummer 47 ud af 180 lande i verden på dette års liste over pressefrihed, som laves af foreningen Reportere uden Grænser (RSF).

  Det er et fald på 29 pladser fra sidste år, hvor Polen lå nummer 18 i verden.

  Nye love

  Reportere uden Grænser skriver i begrundelsen, at den ny placering skyldes love fra Polens nyvalgte regering, der blev dannet i november af partiet Lov og Retfærdighed (PiS).

  I december kom en lov, der giver regeringen ret til at udnævnte og afskedige ledelsen for public-service medierne, og i øjeblikket arbejdes der på en lov, der gør det muligt at opsige kontrakterne for samtlige medarbejdere ved public-service medierne, skriver Reportere uden Grænser.

  Mellem Frankrig og Rumænien

  Med den nye placering på listen er Polen kommet ned på niveau med andre EU-lande som Frankrig (nr. 45) og Rumænien (nr. 49). Lige foran Polen ligger lande som Storbritannien (nr. 38) og Spanien (nr. 34).

  Længere nede på listen ligger andre EU-lande som Ungarn (nr. 67), Italien (nr. 77) og Grækenland (nr. 89).

  EU-lande er faldet

  Flere EU-lande er rykket ned på dette års liste, herunder Danmark, der får plads nr. 11.

  – Hvis ikke EU tager sig sammen, kan unionen ende med at risikere sin position som verdensleder i forhold til menneskerettigheder, skriver Reportere Uden Grænser i sin kommentar til dette års rangliste.