Lørdag eftermiddags pressemøde efter bestyrelsesmødet i ECS-centeret i Gdansk. Centret vil sammen med bystyret kæmpe videre imod indblandingen og nedskæringerne fra Kaczynski-regimet i Warszawa. Foto: Grzegorz Mehring.
GDANSK: Kaczynski regimet fortsætter chikanerierne mod Gdansk. Nye krav om ændringer i Europæisk Solidaritets Center kaldes for ulovlige, og byen har allerede indsamlet de millioner af zloty, som regeringen har fjernet i støtte.
Kaczynski-regimets angreb på Gdansk fortsætter. Sidste år blev byens – nu afdøde – borgmester Pawel Adamowicz nævnt på polsk TVP ikke mindre 1.800 gange, og det var ikke med hæder.
Stribe af konflikter
Regiment har også indledt en skattesag mod borgmesterens enke, og har sat sig mere eller mindre på byens Anden Verdenskrigs Museum. Verdens største – og igangsat på initiativ af Donald Tusk og den myrdede Pawel Adamowicz. Det skal handle mere om Polen, end om hele Anden Verdenskrig, har det længe lydt fra Warszawa. Regimet har også dikteret de lokale myndigheder til at udskifte flere vejnavne til blandt andet Lech Kaczynski vej og Anna Walentynowicz vej. Og nu er turen så kommet til det succesfulde europæiske Solidarnosc-center i Gdansk, der åbnede i 2014.
3 million skåret væk
Seneste har regimet skåret 3 millioner zloty i årligt driftstilskud til European Solidarity Center (ECS). Det imponerende center indeholder blandt andet udstillinger om polakkernes kamp for frihed og demokrati i 1980’erne, anført af blandt andet Lech Walesa og Solidarnosc. Den tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager har i dag kontor i bygningen. Walesa er en af mange nøglepersoner i Polen, som det nye regime vil skrive ud af historiebøgerne.
Ny udstilling
Regimet vil også ændre ECS-udstillingens indhold, så der blandt andet kommer et stort afsnit om den daværende kommunistiske kranfører Anna Walentynowicz, som var anledningen til at tre unge mennesker tog initiativ til de historiske strejker i perioden fra den 14. – 31. august 1980. De tre unge arbejdere, så dengang, at tre af myndighedernes stærke mænd gav den spinkle Anna en omgang tæsk, fordi hun ikke havde passet sit arbejde.
Nyt navn til lufthavn
Walentynowicz blev genansat efter krav fra Lech Walesa og som en konsekvens af strejkerne i august 1980. Hun blev bitter og isolerede sig med krav til myndighederne om erstatning for at have deltaget i strejkerne i 1980. Hun omkom i en flyulykke den 10. april 2010 i Rusland. Kaczynski-regimet ønsker også at omdøbe lufthavnen i Gdansk fra Lech Walesa Airport til Anna Walentynowicz Airport. Også dette afvises af de lokale myndigheder.
Gdansk siger nej
Lørdag eftermiddag var bestyrelsen for European Solidarity Center samlet. Otte ud af ni medlemmer nægtede at acceptere regimets krav til at ændre historien på udstillingen. De kalder kravet fra regimet, der er afsendt af kulturministeren, for ulovligt og vil ikke efterleve det.
Over 3 millioner i hus
Gdansk har efter meddelelsen om at 3 millioner zloty er skåret væk i støtte, iværksat en indsamling der fra start har fået stor opbakning. I skrivende stund har det europæiske center og Gdansk alene på Facebook indsamlet 2,7 millioner zloty, og indsamlingen løber stadig.
Vil skrive historie om
Senator og næstformand for Polens overhus, Bogdan Borusewicz, er en af hjerner bag strejkerne i 1980, og han sidder også i ledelsen af centret. Han siger efter mødet lørdag eftermiddagen, at chikanerierne fra Kaczynski er et forsøg på at skrive historien om, og et forsøg på at slette blandt andet Lech Walesa og hans historiske indsats for Polen og hele Europa i bøgerne. I forvejen er Lech Walesa slettet i undervisningsmaterialer i folkeskolen. Senatoren oplyste også, at centret allerede har opnået tilsagn for de 3 millioner zloty, som regimet har fjernet fra Gdansk.
I 1980 og 1989 kæmpede mange polakker for frihed, uafhængighed og demokrati. I dag kæmper borgerne i Gdansk atter mod regimet i Warszawa. En bitter kamp med spændinger, der øges dag for dag frem til parlamentsvalget i Polen senere i år.