Regeringens flertal i parlamentets underhus er væk

Kaczynski i Kiev
Polens statsminister og vicestatsminister flyver i dag til den ukrainske hovedstad Kiev, trods krigen i Ukraine. På billedet er det dog kun vicestatsminister og partiformand Jaroslaw Kaczynski der er ude at flyve. Arkivfoto.

WARSZAWA: Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), har ekskluderet 15 medlemmer af parlamentet. Regeringskoalitionen er reelt sprængt.

LÆS  Utilfredse landmænd og fiskere blokerer turistmål

Siden begyndelsen af september har regerings-koalitionen Forenet Højre, forsøgt at nå til enighed om politikken for de næste tre år, og hvem der skal være medlemmer af regeringen. Det ene krisemøde har erstattet det næste, og de tre koalitionsparter står fortsat langt fra hinanden.

Dyrebeskyttelseslov splitter

En afstemning i Sejmen om en ny dyrebeskyttelseslov, der blandt andet forbyder avl af pelsdyr, udstillede den store splittelse der er i koalitionen. 15 medlemmer af PiS ville ikke stemme for loven, da mange inden for landbrug, mister indtægter. Da de 15 dermed brød partilinjen, blev de ekskluderet af partiet. Blandt dem er landbrugsminister Jan Krzysztof Ardanowski. Dyrebeskyttelsesloven er fremsat på ønske fra partiformanden Jaroslaw Kaczynski.

Men det var ikke kun de 15 PiS-medlemmer der stemte imod. Det gjorde også hele Solidarna Polska fløjen, som styres af landets kontroversielle justitsminister, der også er en del af regerings koalitionen Forenet Højre.

PiS: Koalitionen eksisterer ikke længere

Ryszard Terlecki, der er næstformand for Sejmen og valgt for PiS, advarer om at der kan komme et valg i utide, eller at PiS fortsætter som mindretalsregering.

– I øjeblikket er situationen sådan, at koalitionen praktisk talt ikke eksisterer, siger han til det polske regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Det er ikke første gang i nyere tid, at de tre koalitionsparter har udstillet deres indbyrdes uenigheder. Det skete også i forbindelse med præsidentvalget, da der blev vedtaget nye forfatningsstridige valglove. Den gang blev en vicestatsminister fyret.

LÆS  Jaroslaw Kaczynski stopper også som partiformand

Det er uvist hvorfor Jaroslaw Kaczynski har valgt at fremsætte en lov, der i den grad splitter den i forvejen hårdt prøvede koalitionsregering. Initiativet kan også ses som en taktisk manøvre, i spillet om forhandlingerne af en ny regering.

LÆS  Donald Tusk har givet sit parti stor fremgang

Dramaerne i polsk politik forsætter.

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.