Regeringskrise: Partiledere til krisemøde i dag

krisemøde pis_jaroslaw_kaczynski_polennu
Jaroslaw Kaczynski har rigelig grund til spekulationer. Han har indkaldt de to øvrige ledere af regeringskoalitionen til krisemøde i dag. Uenighederne hober sig op i den polske regering, og især tilsagnet til EU-genopretningspakke splitter den polske regering. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

WARSZAWA: Lederne af de tre koalitionspartnere i Polens regering; Jarosław Kaczyński, Zbigniew Ziobra og Jarosław Gowin holder krisemøde søndag.

LÆS  Polakker imod store lønstigninger til toppolitikere

Krisemøde i dag: Der er regeringskrise i Polen. Regeringskoalitionen Forenet Højre, der består af de tre partier: Lov og Retfærdighed, Solidarna Polska og Polen Sammen, står på mange områder langt fra hinanden. Og krisen har taget til i styrke de seneste måneder.

Tre til krisemøde

De tre ledere har været i åbne skænderier i de polske medier i den seneste tid, og det er formentlig kun meningsmålingerne der holder koalitionen samlet. Et valg vil med stor sikkerhed betyde, at Kaczynski-regeringens dage er talte. Mødet søndag finder sted uden den polske statsminister Morawiecki.

Mange emner giver anledning til splid. Men det er især Solidarna Polska med den kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobra, der giver anledning til de største problemer. Han truer blandt andet med at blokerer for den særlige EU-genopretningspakke efter corona-krisen. EU-pakken kræver at ALLE medlemslande godkender aftalen, så et nej vil ikke blot ramme Polen med samtlige EU-lande.

Vil redde regeringens troværdighed

– Morawiecki har en god evne til at overbevise PiS-ledelsen om sin politik, selv om den bryder med vores program fra 2014, siger Zbigniew Ziobro.

– Hvis jeg stemmer for løsninger, der giver EU ret til at “disciplinere” den polske præsident, den polske regering, fordi de f.eks. ikke vil indføre homoseksuelle ægteskaber. Hvis jeg havde stemt for løsninger, der tillader, at polakker kan beskattes af Europa-Kommissionen, og ikke af det polske parlament. Hvis jeg stemte for løsninger, der betyder, at polakker i fremtiden også skal betale for Grækenlands gæld, som i dag er gået konkurs og ikke vil tilbagebetale deres lån, så ville jeg være utroværdig, sagde Ziobro på Polsat News.

LÆS  Regeringskontrolleret tv på hævntogt mod Holland
LÆS  TVN: USA overvejer indrejseforbud for polakker

Anklaget og frifundet i MELD sag

Det er også justitsminister Ziobro der står bag de kontroversielle ændringer ved de polske domstole, og det er også ham der er den polske bagmand i MELD/FELD sagen. I modsætning til i Danmark, hvor der er rejst sag mod Morten Messerschmidt i samme sag, er sagen afsluttet i Polen. Det er nemlig justitsministeren selv, der skal rejse anklagen – mod sig selv.

Jaroslaw Kaczynski finder kravene fra hans partnere uacceptable.

– Politik er forhold mellem mennesker, og det kan komme ud af kontrol. Det skal du være opmærksom på det. Der kan være begivenheder, der forkorter vores regeringsperiode. Men lad mig understreger, jeg tror ikke på et tidligt valg. – Jeg udelukker det bare ikke, siger Kaczyński.

Men heller ikke justitsministeren ønsker et valg.

– Vi bryder ikke med Forenet Højre, vi beskytter den mod at miste tilliden i befolkningen, hvis vi afviger fra vores program. Folk har en god hukommelse, siger Ziobro. Samme holdning har den tredje koalitionspartner, som mener at de alle tre må give sig lidt for at finde en løsning. Han har en klar holdning inden dagens krisemøde.

– I dag står vi overfor et valg: Vi bliver enten blive enige, eller også har vi et valg indenfor det næste år. Jeg tror, ​​at det vil lykkes os at finde løsninger, men alle – og jeg understreger alle – skal tage et skridt baglæns, advarer Jaroslaw Gowin.

Jaroslaw Kaczynski vil formentlig gå meget langt for at undgå et tidligt valg. I 2007 var han statsminister, og udskrev i vrede valg i utide. Valget betød at han mistede regeringsmagten, og alle meningsmålinger spår at det samme vil ske, hvis der blev udskrevet valg.

LÆS  TVN: USA overvejer indrejseforbud for polakker
LÆS  Venstrefløjen sikrer flertal for splittet regering

Mødet finder sted i PiS-hovedkvarteret uden deltagelse af statsministeren.

LINK: Mere om EU genopretningsfond

Mere om regerings krisemøde og andet godt i polsk politik på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.