Rigsrevisionen har meldt statsminister til anklagemyndigheden

Corona eksperter
Rigsrevisionen har anmeldt Polens statsminister Mateusz Morawiecki til anklagemyndigheden. Hvis sagen indledes og hvis han bliver dømt, risikere han op til to års fængsel. Arkivfoto.

WARSZAWA: Rigsrevisionen (NIK) har meldt den polske statsminister Mateusz Morawiecki til anklagemyndigheden for at have overtrådt sine beføjelser.

LÆS  Dokumenter i Udenrigsministeriet destrueret efter valget

Rigsrevisionen i Polen har anmeldt statsminister Mateusz Morawiecki til anklagemyndigheden. Han mistænkes for at have overskredet sine beføjelse ved at opfører et corona-hospital i det nationale fodboldstadion uden om alle regler og uden nødvendige forundersøgelser.

Der er en begrundet mistanke om, at Mateusz Morawiecki begik en forbrydelse med overskridelse af sine beføjelser, oplyser tvn24.pl og Radio ZET.

Corona-stadion på nationalstadion

Ifølge medierne har Rigsrevisionen gennemgået statsministerens regnskaber for 2021-2022. Revisorerne har set på proceduren for Mateusz Morawiecki beslutning den 19. oktober 2020. Den omhandler etablering af et midlertidigt hospital på det nationale stadion i Warszawa. Og det er resultaterne af denne revision, der giver begrundet mistanke om, at statsministeren har begået en forbrydelse.

Rigsrevisionens (NIK) største kritikpunkt er den manglende opfyldelse af forpligtelsen til at bruge offentlige midler sparsomt eller med omtanke. Ifølge revisorerne var statsministerens beslutning ikke baseret på en grundig analyse, der skulle vise den reelle efterspørgsel efter antallet af sengepladser til corona-patienter. Der var heller ingen analyser om tilgængeligheden af ​​medicinsk personale og omkostningerne ved at omdanne et helt stadion til et hospital.

Rigsrevisionen: Næsten 70 millioner zloty

NIK fastslår at der er brugt 69,8 millioner zloty på hospitalet, hvorfor de mistænker statsministeren for at have begået en forbrydelse efter art. 231 s. 3 i den polske straffelov. En overtrædelse kan udøver bøder, straffes med fængsel i op til to år.

LÆS  Tragisk jalousidrama bag to mænds død i Poznan

NIK kritiserer også, at de ikke har fået aktindsigt i de dokumenter, som statsministeren traf sin beslutning på grundlag af. Tidligere leder af statsministerens kontor, Michal Dworczyk, forklarer, at aftalerne med de virksomheder, der oprettede de midlertidige hospitaler blev indgået mundtligt. Den første patient kom til hospitalet den 5. november 2020. Pandemien brød for alvor ud i midten af marts samme år, hvor meget blev lukket ned.

LÆS  Voldsomt uvejr rammer Polen de næste dage

Det er nu op til anklagemyndigheden om der skal rejses tiltale mod den fungerende statsminister Mateusz Morawiecki. Beslutningen skal træffes indenfor 30 dage.

Støt polennu.dk – vil du hjælpe os lidt på vej? – så bliver vi rigtig glade. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling. På forhånd, mange tak!

LINK: onet.pl