Røgede polske pølser får lov at bryde EU-regel

  Polske_pølser

  Traditionen for røgede pølser er særligt stærk i det sydlige Polen. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  BRUXELLES: Nye grænseværdier i EU truede med at forbyde traditionelle polske røgede pølser, men nu får de alligevel lov at blive solgt i Polen.


  EUs nye grænseværdier for stoffet benzoapyren, der træder i kraft for europæiske madvarer fra 1. september i år, truede med at forbyde de traditionelle røgede polske pølser, som især produceres i det sydlige Polen.

  Ville forbyde 20 procent af røget kød

  Indtil nu har det været tilladt at sælge røget kød med op til fem mikrogram benzoapyren pr kilo kød, men de nye grænseværdier kommer til at ligge på bare to procent, hvilket ville ramme 20 procent af de røgede kødprodukter, der produceres i Polen i dag.

  Får lov at bryde regel

  Tirsdag meddelte EU-kommissionen dog, at der er vedtaget en undtagelse, der giver de polske producenter lov til at producere og sælge de røgede pølser inden for de gamle grænseværdier, men de må ikke eksporteres og kun sælges på det polske marked.

  Kræftfremkaldende

  De nye grænseværdier for stoffet benzoapyren er indført i EU, fordi stoffet er kræftfremkaldende.

  De røgede pølser fra det sydlige Polen er på den officielle liste over traditionelle madvarer i Polen, og der bliver de nu stående ifølge det polske landbrugs- og fødevareministerium.