Rusland: Polen har medansvar for Anden Verdenskrig

  Polsk_officer_på_vej_til_massegrav_i_Katyn-skovene_en_scene_fra_Wajdas_prisbelønnede_film_Katyn

  Den Røde Hær stod bag Katyn-massakren, der kostede 22.500 højtstående polakker livet. Rusland nægtede at stå bag mordene helt frem til 1990. Nu forsøger den russiske ledelse at skabe nye løgne om Anden Verdenskrig midt i den polske valgkamp. PR-foto fra Andrzej Wajda filmen Katyn.


  WARSZAWA: Ruslands ambassadør Sergey Andreev siger at Polen var et nazi-land, og det var derfor Rusland angreb Polen i september 1939.


  – Ethvert barn i Polen ved at Rusland og Tyskland aftalte at dele Polen i Ribbentrop-Molotov aftalen i byen Brest i august 1939, siger Polens statsminister Ewa Kopacz i en kommentar til russiske påstande om, at Polen var et nazistisk land før Anden Verdenskrig.

  Polsk TVN

  I et interview med TVN24 fredag, sagde ambassadør Sergey Andreev, at Polen har et medansvar for at opildne til krig og fjendtligheder, og at det kun var defensivt og for at beskytte Sovjetunionen, at den Røde Hær besatte det østlige Polen den 17. september 1939. Ambassadør sagde også, at de polsk-russiske forbindelser aktuelt ikke har været værre siden 1945. Lørdag indkaldte den polske udenrigsminister ambassadøren til en samtale, der skal finde sted mandag,

  Dække over forbrydelser

  I en erklæring fra Udenrigsministeriet i Warszawa hedder det, at den russiske ambassadørs udtalelser om de påståede årsager til udbruddet af Anden Verdenskrig er blevet modtaget med dyb bekymring, og ministeriet anser udtalelsen som et forsøg på at dække over de stalinistiske forbrydelser mod polakker.

  Dårlig ambassadør

  – Det er en ambassadørs rolle at søge forståelse, opbygge tillid og forbedre forbindelserne til det land, han er akkrediteret til. Udenrigsministeriet konstatere med beklagelse, at erklæringen fra den russiske ambassadør ikke tjener det formål, skriver Udenrigsministeriet, der sammenligner retorikken fra Rusland, med retorikken umiddelbart før Anden Verdenskrigs udbrud.

  Russiske krigsforbrydelser

  I august 1939 indgik Tyskland og Rusland en aftale om at dele Polen mellem sig, og fælles sikre at der ikke var nogle virkelyste polakker tilbage efter invasionerne, så områderne kunne blive optimalt russiske og tyske. Rusland var også særdeles aktiv i udrensningen af polakker, og stod blandt andet bag nedskydningen af cirka 22.500 højtstående polakker i den såkaldte Katyn-massakrer. Et museum for massakren er netop åbnet i Warszawa.

  Russisk dobbeltspil

  Efter delingen af Polen gik Tyskland ind i Rusland i juni 1941, til stor overraskelse for den russiske ledelse. Indtil det tidspunkt var Sovjetunionen en af Tysklands allierede. For at dække over denne uhyggelige del af den russiske historie, bruger russere ikke betegnelsen Anden Verdenskrig (1939-1945) om krigen, men derimod Den Store Fædrelandskrig (1941-1945).

  Fortrød alliance med Tyskland

  Det russiske parlament tog i 1989 officielt afstand fra Ruslands aftale med Tyskland i august 1939, men det ser den russiske ledelse tilsyneladende anderledes på nu.