Rusland vil bygge atomkraftværker i Polen

  Rosatom_anlæg_i_Smolensk

  Det russiske statsejede selskab for atomenergi Rosatom, der står for 20 procent af alle atomkraftværker i verden, vil bygge anlæg i Polen. Billedet er fra selskabets anlæg i Smolensk, Rusland. Foto: Rosatom.


  WARSZAWA: Ruslands statsejede selskab for kernekraft vil byde på Polens første atomkraftværker, der skal stå klar i 2020.


  Det statsejede russiske atomenergiselskab Rosatom, har meldt sig som interesseret i at bygge de første atomkraftværker i Polen, som skal stå klar til brug i 2020.

  Hård konkurrence

  Sergei Kirienko, der er direktør for Rosatom, siger, at kernekraftindustrien har lidt et stort tilbageslag som følge af skader efter jordskælv på atomreaktoren i Fukushima, Japan.

  – Konkurrencen er blevet meget hårdere, men vi har fordoblet vores ordrebeholdning.

  Global andel på en femte del

  Rosatom, der står for 20 procent af verdens atomkraftanlæg, kommer i konkurrence med det franske Areva, det amerikanske Westinghouse og det japansk-amerikanske joint-venture GE Hitachi, skriver dagbladet Rzeczpospolita.

  Tre steder

  Sidste fredag blev der udpeget tre egnede steder til Polens første atomkraftværk. Det er i Zarnowiec, Choczewo og Gaski. Det er Polska Grupa Energetyczna (PGE), Polenss største el-producerende virksomhed, der er bygherre for projektet. Selskabet er sponsor for det nye EM 2012 fodbold stadion i Gdansk, PGE Arena.

  Siemens stoppet

  Rostatom havde oprindeligt aftalt at byde på de polske anlæg sammen med tyske Siemens, men selskabet måtte trække sig fra engagementet, da den tyske kansler Merkel satte en stopper for Tysklands satsninger på atomkraft. Det skete i kølvandet af Fukushima-katastrofen.

  Nu vil russerne selv forsøge at få opgaverne i Polen.