Russisk militær øvelse i Hviderusland truer Polen

russiske_soldater

Der ventes op mod 100.000 russiske soldater til øvelse i Hviderusland fra den 14. til den 30. september. Polens forsvarsminister kalder øvelsen for en trussel mod Polen. Arkivfoto.

LÆS  Præsident underskriver ny lov efter international kritik

WARSZAWA: 100.000 russiske soldater er på vej til øvelse i Hviderusland, og det er langt mere end de 12.500 som er aftalt i konventionerne.

LÆS  Polske myndigheder leder efter mystisk ballon

Den 14. september begynder en storstilet militær øvelse i Hviderusland som er arrangeret af Rusland. Formål med øvelsen er aggressiv, nemlig at træne hvordan man kan nå den russiske enklave Kaliningrad over land fra Hviderusland. Det betyder at soldaterne i øvelsen enten skal gennem Litauen eller Polen.

Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz kaldte fredag øvelsen for en “reel trussel mod Polen”.

Aggressiv øvelse

– Det er første gang at de russiske-hviderussiske øvelser har et aggressivt formål, siger forsvarsministeren til TVP. Ministeren påpeger også, at der er flere soldater i øvelsen end de internationale aftaler tillader. Russerne oplyser, at 12.500 soldater deltager, men det afviser forsvarsministeren og NATO-kilder.

100.000 soldater?

– Ifølge vore oplysninger, er der næsten 100.000 soldater klar til at deltage i øvelserne, siger Polens forsvarsminister. Han er også bekymret for, om soldaterne forsvinder når øvelsen er slut.

Britiske The Guardian bakker ministeren op. I sidste uge bragte de en artikel der fastslog, at op mod 100.000 soldater vil deltage i øvelsen fra russisk side. Artiklen var baseret på oplysninger fra kilder i NATO.

Øvelsen, der bliver kaldt for Zapad 17, begynder den 14. september og slutter efter planen den 30. september.

LÆS  Ballade om russisk missil der har ramt Polen

LÆS  Skud fra Hviderusland mod polsk grænsepost